Livskraftbubblan spricker!

Tid

Livskraftbubblan är på väg att spricka för många av oss, men få av oss vet hur vi kan stoppa att den spricker. Jag fortsätter på temat tid och plockar upp tråden från min kollega Anders Ljungström som skrev om livskraftbubblan i sitt förra inlägg. Hans teori går i korta drag ut på att vi har ett tidskonto där vi kan ta ut ett antal timmar per dag för att hinna med det vi tänkt oss. Så länge vi använder de timmar vi har till förfogande den dagen går allt väl. Men när vi börjar låna timmar och energi från morgondagen, nästa vecka och kanske hela månaden är risken stor att livskraftbubblan spricker. Dvs. vi blir utarbetade och i värsta drabbas vi av hjärntrötthet.

Så hur stoppar vi livskraftbubblan från att spricka? Det är väldigt individuellt beroende på vilka utmaningar just du har. Här är de knep som jag sett ger bäst effekt, i mitt dagliga arbete:

  • Mikropauser. Flera studier visar att genom att ta kortare pauser, kan du återhämta dig under arbetsdagen och energi dränaget minimeras. Du kan behålla samma fokus och arbetstempo kontinuerligt under dagen. Finns olika metoder som förespråkar en 5 min-paus varje halv eller hel timme. Pröva dig fram hur ofta du behöver din mikropaus.
  • Push and pull.” Skapa andrum för dig själv genom att varva din arbetstid och fritid med externa och interna aktiviteter. Externa aktiviteter tenderar att dränera oss på energi, medan interna hjälper oss med återhämtning.
    Med externa aktiviteter menas saker som beror på externa önskemål. Din kollega vill snabbt ha hjälp med att lösa ett problem eller din son behöver hjälp med sin matte läxa. Interna aktiviteter innebär uppgifter efter eget huvud och egen planering. T ex fakturering och strategisk planering på jobbet eller att läsa en god bok ute i solen.
  • 1 tim motion ger 2 tim extra energi.” Alexander Stubb, finsk finansminister och triatlet, skapar mer energi genom att träna. Vad är din metod för att skapa mer tid/energi? Lång promenad, en god bok eller film eller umgås med din familj och vänner? Försök att hitta vad som hjälper dig att snabbare återhämta dig.
  • Amortera dina lån. Har du tagit ut tid i förskott är det viktigt att skapa tid för återhämtning. T ex har du jobbat 5 tim. övertid en vecka pg a en viktigt leverans eller deadline. Se till att du tar dig minst lika många timmar ”bara vara” tid, som du har tagit ut i förskott, på helgen eller veckan efter.
Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)