App för psykisk första hjälpen

Min ambition är att bidra till ett sunt organiserande så att både människor och verksamheter kan överleva både på kort och lång sikt. Jag tycker att det jag gör är viktigt och meningsfullt både för enskilda människor och samhälle. Vissa veckor känns det ändå lite futtigt. Detta är en sådan vecka. Jag åker till Stockholm för att träffa kunder och samarbetspartners. På samma tåg finns ett stort antal flyktingar som samma morgon har anlänt till Malmö och nu vill vidare till Stockholm. På perrongen i Stockholm ser jag en massa Rödakors-volontärer. Jag blir tårögd – både av flyktingarnas situation och av volontärernas engagemang. Glad över att jag är medlem i Röda Korset (om än inte aktiv) och nöjd över att jag i alla fall har gjort något genom att skänka pengar. Faktiskt också lite glad över att caféet jag sitter på, Ritazza på Stockholm C, bjuder Röda Korsarna på kaffe. Jag tappar dock lite engagemanget för att skriva en blogg – vad ska jag skriva om som inte känns futtigt?

Då dyker det upp ett nyhetsbrev från Danmark och jag får genast lite mer energi. En persons lidande gör inte alltid en annans mindre. Människor som behöver omgivningens stöd och hjälp finns hela tiden.”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” är en fantastisk devis. Inte bara när det gäller att ta emot människor som precis har kommit till vårt land.

Stöd för att ge första hjälpen vid psykisk ohälsa

Vad var det då som fångade mitt intresse? Jo, det var en app som ska kunna fungera som stöd för att ge första hjälpen vid psykisk ohälsa – stress, depression, ångest, stress, psykos, missbruk eller vid okänd psykisk sjukdom. Jag har precis laddat ner den och även om jag inte har använt den i skarpt läge så är den överskådlig och lätt att hitta i. Jag hoppas att jag slipper använda den men statistiken visar att sannolikheten är hög för att vi alla någon gång kommer att träffa på släktingar, vänner, kollegor eller helt okända människor som behöver vår hjälp. Skönt då att kunna ta en titt och snabbt få lite introduktion och tips på vad man kan göra.

Appen beskriver kännetecken på olika psykiska tillstånd och vad man som medmänniska kan göra – både i akuta lägen och i mindre akuta lägen. Appen heter P1H och kan laddas ner kostnadsfritt via AppStore eller Google Play. Den är på danska men skriftlig danska är mycket (jag menar MYCKET!) lättare att förstå än muntlig så appen är i princip begriplig även för svenskar. Det kan dock vara bra att komma ihåg att ”rolig” på danska betyder att man ska vara lugn – inte att man ska skämta med personen ;) . Läs mer i nyhetsbrevet >>

Veckan då det vände?

Veckan har, i alla fall för mig, fört med sig en förhoppning om att den senaste tidens folkliga uppslutning kring att välkomna och ställa upp för människor i behov av hjälp och skydd också kommer att prägla den fortsatta diskussionen. Generositet och möjligheter istället för revirtänkande och problem – även när det gäller möjligheterna för alla, inte bara nyanlända, att ta sig en plats i arbetslivet. Det kanske också kan vara ett tema för en arbetsplatsträff – vad gör vi som underlättar eller försvårar för människor att skapa sig en plats i arbetslivet? Och vilka människor blir det lättare respektive svårare för?

Lisbeth Rydén
Följ mig på: