Citius – Altius – Fortius

Snabbare – högre – starkare!

Det olympiska uttrycket från 1891 som beskriver människans strävan att utvecklas mot att bli bättre och bättre. Är det också så i arbetslivet? Kan du göra mer? Hinner du med mer? Eller är strävan att försöka få en bättre position, bättre lön, en snabbare karriär?

Utveckla dig själv och skaffa högre lön.

Kanske så vill då bara må lite bättre på ditt arbete? Här är ofta tipsen att man skall prova andra arbetsuppgifter. Invertera dina kunskaper, kontrollera eventuella kurser som du skulle kunna ha nytta av, boka möte med chefen, lägg upp en tidslinjal och skaffa dig en reservplan. Bara tanken på allt som skall göras i utvecklingskampen kan skapa trötthet.

Är målet att du vill få högre lön så är tipsen också många. Gör research på vad andra tjänar med motsvarande arbete, boka möte, planera dina argument och eventuellt hota med att byta arbete. Ja, just det byt arbete – så att du kan göra karriär. Håll dig uppdaterad på din marknad, skaffa mentor, säkerställ att det du gör märks sätt upp de mål som du vill uppnå.

Men om man är nöjd med karriären, lönen sina arbetsuppgifter?

Kanske mår du bra som du har det? Arbetet i sig är givande och den ger dig en meningsfull och givande vardag. Du tycker att arbetet fungerar bra tillsammans med det övriga liv som du lever tillsammans med familj och vänner. Kanske är ditt fritidsintresse av sådan karaktär att du behöver mycket tid som du själv kan bestämma över. Du ha nått ”slutlön” inom ditt skrå och du tycker att den är, lagom, bra och skälig.

Är man då trött, gammaldags, vill inte utvecklas eller har inga ambitioner? Givetvis skall man prestera och leverera en bra produkt eller tjänst för det som man får betalt för. Ofta är det andra som driver på att man skall utvecklas och sträva uppåt. För annars finns det riska att uppfattas som att man är orkeslös.

Tänka vad gott skulle kunna vara om man kunde få ett klimat där man bestämma själv att jag har blivit snabbast -sitter tillräckligt högt – är för närvarande starkast. Respekten för att människor har olika drivkrafter i arbetslivet skulle säkerligen öka och armbågarna bli lite trubbigare.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)