Det bästa med jobbet är…?

 I höstas någon gång såg jag ett TV-program som hette Kinas mat. Programledaren Fredrik Önnevall intervjuade bland annat en fiskare vars fångstmöjligheter var allt annat än goda. Fredrik frågade honom om vad som var det bästa med arbetet och fiskaren svarade: ”När det är storm, då kan jag inte fiska.” Det påminner om den gamla historien om de tre bästa anledningarna till att bli lärare där svaret är juni, juli, augusti.

Jag önskar verkligen ingen att ha ett arbete där själva arbetet inte genererar någon större glädje eller stolthet, men jag vet också att det är en hel del som har det så i kortare eller längre perioder, i Kina såväl som i Sverige eller andra ställen i världen. Jag har själv haft arbeten som på olika sätt har sugit musten ur mig. Vid ett sådant tillfälle hade jag sammanlagt åtta veckors sammanhängande ledighet under en sommar. När det var dags att gå tillbaks till arbetet kände jag mig fortfarande inte utvilad och insåg då att det var dags att göra något radikalt åt saken. Det var inte längre värt besväret.

Jag hade tur eftersom organisationen gick in i en omställningsprocess som öppnade möjligheter att gå vidare med en  större ekonomisk trygghet än 45 dagars karens i a-kassan, men sådan tur är inte alla förunnad. Det är inte bara att säga upp sig och tro att saker löser sig; de flesta av oss behöver en inkomst för att betala boende, mat och en del andra nödvändigheter.

Jag tänkte inte fördjupa mig varken i eventuella orsaker till eller konsekvenser av att vara (fast?) i en dålig arbetssituation, utan egentligen bara hoppas att de närmaste månaderna erbjuder den avkoppling/uppladdning som gör att du tycker att det känns skönt att börja arbeta igen och, om arbetet eller arbetssituationen inte är så kul, i varje fall att ledigheten har varit värt besväret.

Själv arbetar jag just nu inte för ledigheten utan för arbetet i sig, men tänkte ändå ha en rejäl ledighet. Jag återkommer därför inte förrän i mitten av augusti här på bloggen. Jag vill härmed tacka alla som under detta mitt första bloggår har läst, kommenterat, delat, mailat med mera med anledning av mina blogginlägg samt önska alla läsare en HÄRLIG SOMMAR och självklart också ETT HÄRLIGT ARBETSLIV! Hörs i höst!

Lisbeth Rydén
Följ mig på: