Din röst ska EKA!

Igår hade jag förmånen att erhålla ett stipendium från Sten K Johnsons stiftelse. Stipendiet fick jag för att ge ut en bok om organisatoriska arbetsmiljörisker.

Under ceremonin fick några av de totalt 57 stipendiaterna berätta om sitt projekt. Bland annat fick jag lära mig ett nytt ord: idrottikalisk! Ett ord som Mikaela Färnqvist med fler från Idrottsentreprenörerna, hittat på för att beskriva den påverkan som musiken har på den idrottsliga prestationen. Viss musik gör att vi hoppar högre, annan att vi springer fortare etc. Ett outforskat men intressant område, eller hur?

Jag fick också lära mig mer om hur man kan odla fisk ”på torra land”, som ett omställningsalternativ för jordbruket. Du kan läsa mer om det på Scandinavian Aquasystems. jag lärde mig också om Tycho Brahe-observatoriet i Oxie där allmänheten kan få titta i teleskopet på molnfria måndagkvällar under de mörkare årstiderna. De har också en astropedagog (ännu ett nytt ord för mig!) som driver verksamhet för skolor i olika stadier.

Så, vad har det här med arbetslivsfrågorna att göra – som ju är temat för den här bloggen? Allt! Alla de jag träffade igår brann för sina projekt, sitt arbete eller sin idé och de hade på olika sätt hittat vägar att arbeta med det de såg som viktigt av olika skäl. Jag kan inte låta bli att fundera över vad som skulle hända om alla fick möjlighet att fullfölja sina ambitioner att bidra till ett bra samhälle – oavsett om det var inom musik. teknik, litteratur, medicin, utbildning, bildning, entreprenörskap – som var de sju kategorierna stiftelsen delade ut pengar i, eller något annat område? Och då menar jag inte bara vi 57 som hade turen att få hela eller delar av det belopp vi sökt, utan de totalt 580 ansökningarna som hade kommit in.

Tänk om alla hade möjlighet att utveckla den där goda idén? Tänk om alla röster kunde EKA som Jassim Ahmadis projekt heter. Han gjorde en härlig presentation om att våga lyssna på den inre rösten – och ge andra modet att göra detsamma – för att hitta ett sätt att använda den kraft man har på ett bra sätt även när omständligheterna inte är de bästa. Se gärna filmen han har gjort tilllsammans med sin kollega Alaa MouhsenFilmen är cirka 40 minuter lång men om du inte hinner det så titta i alla fall de första fem minuterna. Det där har man glädje av oavsett om man är född i Rosengård eller ej. Några dagar mer än andra.

Ungefär som en vanlig midsommar: Är det inte varmt ute får man se till att det är varmt inne, ta på sig varma kläder eller kanske fira midsommar en annan dag :).

Lisbeth Rydén
Följ mig på: