Få mer gjort, ta en paus!

När vi har mycket att göra, ökar de flesta av oss tempot och jobbar lite extra för att hinna färdigt så mycket som möjligt. Vilket är naturligt då vårt traditionella sätt att definiera arbetsmoral är just att kämpa på tills du är klar med din uppgift. Därför är det inte ovanligt att många organisationer premierar de som har ett snabbt arbetstempo och många arbetstimmar.

Men det intressanta är att man gjort vetenskapliga studier, som påvisar motsatsen. Man har konstaterat att en person som hoppar över för- och eftermiddagsfika samt tar en kort lunch (kanske tom vid skrivbordet) sänker sin produktivitetsnivå till 60 % under eftermiddagen. Medan en person som tar sina fikapauser och 1 timmes lunch behåller en produktivitetsnivå på 90 % under hela eftermiddagen.  Man har även konstaterat att genom att ta mikropauser kontinuerligt under dagen och då passa på att gå ifrån arbetsplatsen någon minut, förebyggs klassiska arbetsskador som musarm och stelhet i nacke och axlar.

Så paradoxen är att ju mer du har att göra, desto viktigare är det att du tar din paus. Låt kroppen och hjärnan få återhämta sig då och då. På så vis behåller du en hög produktivitetsnivå betydligt längre under arbetsdagen. Glöm inte att uppgifter som utförs sent en kväll, kan ta dubbelt så lång tid jämfört med om de utförs morgonen därpå. Produktiviteten sjunker nämligen avsevärt för de flesta av oss ju senare på dygnet de utförs.

För er som vill testa att jobba med mikropauser samt vill ha lite teknisk hjälp att bli påmind när det är dags, kan jag rekommendera Pomodoro tekniken. Läs mer om teorin och ladda ner timern på www.pomodorotechnique.com.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
3 Kommentarer
  1. Erik M
    Erik M says:

    Eva! Om du hänvisar till ”vetenskapliga studier” och drar slutsatser och kommer med påståenden, så måste du komma med källhänvisning.
    ”Men det intressanta är att man gjort vetenskapliga studier” … VEM har gjort VAD NÄR? och VAR kan jag ta del av denna studie.

Kommentering är stängd.