Finslipa ditt arbetssätt! Del 2
Här kommer några fler tips om hur du kan minska på tidstjuvarna och hinna med mer utan att stressa.
1. Överbelastad?
Dygnet har inte fler än 24 timmar. Försök att vara realistisk när nya uppgifter dyker upp. Kommer jag att hinna med detta i tid? Har jag möjlighet att utföra det? Var tuff nog att säga nej om du inte hinner med. Både för ditt eget välbefinnande, men också för att ha möjlighet att leverera bra kvalité i rätt tid. Var också modig nog att delegera ut uppgifter till andra och våga lita på att de utför uppgiften bra och i tid.
2. Gillar högt tempo
Många av oss får en kick av att ha mycket att göra. Vi gillar att ha ett högt tempo. Tyvärr är det oftast inte lika med att vi får rätt saker gjorda. Bättre att du engagerar dig i de viktiga uppgifterna och får undan dem. Högt tempo i onödan kan långsiktigt skapa stressjukdomar.
3. Mono-tasking
Undvik ställtid genom att sluta hoppa mellan uppgifter. Genom att jobba med olika saker samtidigt minskar du produktiviteten med 20- 40%. Gör en uppgift i taget och den blir snabbare utförd.
4. Vikten av pauser
Genom att ta pauser då och då och ladda batterierna, ökar du din effektivitet. Det ger dig en chans att se uppgiften från en annan vinkel. Finns det ett bättre eller snabbare sätt att lösa den? Är kvalitén bra nog? Dessutom hjälper det dig att snabbar varva ner när du är klar. Ta en paus minst varannan timme. Gå och hämta något att dricka, titta ut genom fönstret eller bara meditera några minuter.
5. Morgon eller kvällspigg?
Planera in dina mest krävande uppgifter, utifrån när du producerar bäst. Är du morgonpigg, ska du lägga komplexa uppgifter på förmiddagen. Är du kvällspigg tar du lättare uppgifter på förmiddagen för att sedan fokusera på det krävande senare på dagen.
- Wind of Change - 9 april 2018
- Är ni rustade för förändring? - 26 februari 2018
- Jobba hemifrån – går det att få något gjort? - 12 februari 2018
Trackbacks & Pingbacks
[…] finns en blogg om ”ett gott arbetsliv” som skriver om samma sak – vikten av pauser och hur det t.ex. kan öka kreativiteten. Att ta […]
Kommentering är stängd.