Är du utsatt för narcissism på jobbet?

Att vara utsatt för narcissism på jobbet. Hur kan vi hantera det? Varför tillåter vi att någon utsätter oss för exempelvis verbala kränkningar eller osynliggörande? Det vill jag diskutera i dagens inlägg. Går det att hantera överhuvudtaget? Vill gärna höra om era erfarenheter, tankar och åsikter.

Vad är och innebär narcissism?
Så VAD är narcissism? Till att börja med är det en personlighetsstörning där en individ är upptagen av maktlystnad, prestige och fåfänga på ett överdrivet sätt. Personer med denna störning beskrivs bland annat som självtillräckliga, inbilska och egenkära. De har ett stort självhävdelsebehov och behov av att stå i centrum. De uppfattas ofta som egocentriska, empatilösa och verklighetsfrånvända. Ja, det finns olika benämningar på vad narcissism faktiskt innebär och så klart också i vilken grad det pågår; om det är systematiskt. Det osynliga våldet, härskartekniker, psykisk misshandel.

Vi har nog alla någon gång stött på den där besserwissertypen, i en kollega eller i en chef. Hen som alltid vet och kan allt bäst, aldrig erkänner sina fel och misstag, gärna trycker ner andra, ständigt framhäver sig själv, och inte känner någon som helst empati. Detta störst-, bäst- och vackrastbeteende kan ju naturligtvis yttra sig på många olika sätt och behöver ju inte vara en typisk narcissist. Men hur vet vi skillnaden, och hur kan vi skydda oss själva? Genom att skaffa oss mer kunskap. Varför tar jag upp detta? Jo, av tre anledningar.

Ett stort arbetsmiljöproblem
För det första
för att jag vill lyfta detta som ett stort arbetsmiljöproblem i den psykosociala arbetsmiljön när det gäller relationer på jobbet. Jag tror tyvärr att narcissism pågår mycket i det dolda, och på olika sätt som vi kanske inte alltid reflekterar över eller kan sätta fingret på vad det egentligen är. Vi får bara en känsla av obehag och att något är väldigt, väldigt fel.

Viktigt att komma ihåg är att narcissisten är expert på att spela på dina känslor. Hen kan vara världens trevligaste och hjälpsammaste, ja så länge det gynnar hen själv förstås, för att sedan snabbt skifta till att kränka dig och ignorera dig på olika sätt. Hen drar sig inte för att manipulera dig mentalt och skapa förtäckta hot för att få sin vilja igenom. Är du då den ”snälla” empatiska och kanske högkänsliga personen så blir du snabbt uppäten av narcissisten. Även andra drabbas också, men kanske inte lika lätt och inte lika hårt.

Egen erfarenhet
För det andra
för att jag själv har vuxit upp med narcissism och vet vilka fruktansvärda konsekvenser det får för måendet i livet och på jobbet. Under mitt tidigare arbetsliv inom restaurangbranschen har jag haft individer med narcissistisk personlighetsstörning omkring mig åtskilliga gånger. Bara det att jag visste inte då att det handlade om det, och inte heller förrän nu de senaste två åren att det var just det jag hade växt upp med. Vilket självklart blev förödande för mitt mående under hela livet plus att jag dessutom är högkänslig. Blev en anpassningsfigur och trodde att det var mig det var fel på. Att allt var mitt eget fel för att jag var så värdelös och misslyckad. Vet nu att jag trodde fel.

Mår bra i dag tack vare superbra coaching, så jag kunde hjälpa mig själv, men så klart finns trauman och sår kvar att läka. En lång process med självhjälp och terapi som pågår hela tiden. Delar med mig och är helt öppen med detta nu eftersom jag brinner för det, och nu vill coacha och stötta andra som vuxit upp med och/eller har haft sådana relationer i livet eller på jobbet.

Vi behöver agera nu
För det tredje för att jag tycker det är helt oacceptabelt att jobbet gör människor sjuka. Det är illa nog med stress på grund av för hög arbetsbelastning. Att det dessutom pågår mental stress och ohälsa på grund av problem i arbetsrelationer är för jävligt, rent ut sagt. Och det är fruktansvärt att psykisk ohälsa är den vanligaste långtidssjukskrivningen i dag. Något behöver göras och det behöver göras NU. Hur kan vi börja? Hur kan vi hjälpas åt? Vad kan vi göra tillsammans?

Snart nya arbetsmiljöföreskrifter
En bra början, och som ni säkert redan känner till, så träder ju Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft den 31 mars. Äntligen, och verkligen på tiden säger jag. Bakgrunden till föreskrifterna är att människor inte ska behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. I går, den 9 mars, skrev Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket på DN Debatt under rubiken ”Oacceptabelt att jobbet gör människor sjuka” att ”Mellan år 2010 och 2014 har antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av den organisatoriska arbetsmiljön ökat med 70 procent. För hög arbetsbelastning och problem i relationerna på jobbet är exempel på vad som ligger bakom siffrorna.” En bra början, som sagt, men det räcker inte.

Problem i relationerna, som konflikter, samarbetsproblem, och till och med att sluta tillåta sig att utsättas för narcissism tror jag absolut kan förebyggas och minskas med rätt kunskap, metoder och verktyg. Dags att prioritera och investera i att skapa bra relationer på jobbet!

Upprepar det jag skrev inledningsvis. Vill gärna höra om era erfarenheter, tankar och åsikter. Skriv, skriv, skriv.

Ha en bra arbetsdag! Ta hand om er och varandra.

 

Mer fakta om narcissistisk personlighetsstörning
Personer med störningen växlar ofta mellan två rakt motsatta självbilder: Å ena sidan den idealiserade, storslagna, grandiosa och perfekta – å andra sidan den som är uppfylld av skam och självhat och ofta även har depressiva symptom. Även relationerna till andra människor präglas av denna dikotomi: Inledningsvis är narcissisten ofta charmerande, karismatisk och tillmötesgående, för att sedan växla till ett obehärskat och kränkande beteende, eller till ett iskallt ignorerande.

Källa: Vuxnabarn.nu

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)
2 Kommentarer
  1. Maria Kullberg
    Maria Kullberg says:

    Välskrivet som vanligt, Suzanne!
    Jag tänker att det där fenomenet är nog något de flesta kan känna igen sig i. Den där energitjuven som bara suger musten ur alla runt sig genom att lägga beslag på utrymmet på andras bekostnad. Jag har definitivt haft sådana arbetskamrater. Som tur är blir det ju lite mindre av den varan när man är egen företagare och kan välja sina sammanhang lite mer.

    Att byta arbetsplats är nog mitt hetaste råd, men tills dess får man sätta upp som en spegel framför magen och låta kommentarer och beteenden studsa tillbaka till sin källa. :)

    • Suzanne Vikström
      Suzanne Vikström says:

      Tusen tack Maria!
      Ja,tyvärr är det nog så och vanligare än vi tror. Det farliga är när sådant beteende normaliseras, bagatelliseras och skojas bort. Och som jag upplevde i restaurangbranschen att: ”Det är bara en jargong som man måste tåla.”

      Ja, om det blir ohållbart kanske man behöver byta jobb. Tror dock att mycket går att förändra med rätt kompetens, och att skapa medvetenhet både om beteendet och om hur det kan hanteras.

      Kanonbra tips med spegeln!
      Ha det gott!

Kommentering är stängd.