Gör en karriär SWOT!

Jag har fått frågor om hur man gör personliga karriär-SWOT-analyser.

Det är inte helt lätt att förklara men jag gör ett tappert försök :-)  Det tar lite tid att reflektera över sig själv, men det är verkligen inte svårt! Det du behöver göra är att identifiera dina styrkor, svagheter, möjligheter och hot. När du konkretiserar dina 4 områden och skriver ner dem på papper så kan du lätt ta ställning till vad du behöver jobba med och hur din situation ser ut.

Ta först fram ett stort papper – gärna A3- och dela inte det i fyra rutor som på bilden.

Frågorna kan vara många. Försök att svara på så mycket kring dina 4 områden som du bara kan.

Tänk så här:

Styrkor – var objektiv! Vilka är dina unika styrkor? Vad kan du göra bättra än alla andra? Vilka styrkor ser andra människor när de ser dig? Vilka är dina framgångshistorier som du är mest stolt över?

Svagheter – se det som andra ser! Vad kan du bli bättre på? Vad tycker andra människor att dina svagheter är? Handlar det om brist på kompetens, erfarenheter? Var realistisk och lägg upp en handlingsplan!

Möjligheter – tänk kreativt ”utanför boxen”! Vad skulle hjälpa dig framåt i karriären? Vilka kontakter kan hjälpa dig? Var hittar du dina möjligheter? Utmaningar? Vad har du för fördelar på grund av dina styrkor?

Titta nu på vilka av dina styrkor öppnar nya möjligheter. Se på sina svagheter. Finns det svagheter som du kan eliminera och som då öppnar nya möjligheter för dig?

Och till sist:

Hot – var realistisk och tänk utifrån ditt nuläge! Vilka hinder ser du i arbetet? Vilka hot kan skada dina karriärambitioner? Är det kollegor? Förändringar i arbetsuppgifterna? Bristen på IT-kunskaper? Är någon av dina svagheter reella hot?

Eftersom du får ner allt på papper i en matris på detta sätt så hjälper det dig att tänka igenom din situation och se vad du kan/behöver förändra. Det blir det överskådligt och du ser ditt utgångsläge direkt. Därefter lägger du upp en handlingsplan med mål.

 

Jeanette Gardner

Jeanette Gardner
Senaste inläggen av Jeanette Gardner (se alla)