Hinder för framgång

Jag var på Sydsvenskans näringslivsevent ”Fem i tre” i Malmö idag, och på programmet stod ett soffsamtal med näringsminister Annie Lööf. Besökarrekord och trevlig stämning, näringslivstoppar och vi vanliga intresserade…

Näringsministern fick prata mycket om innovationer och företagande, lagstiftning, LAS och kvotering. Och såklart sin ålder. Eller snarare ungdom. Hon fick också frågor om sina erfarenheter av näringslivet, vilka hon öppet erkände var ganska få.

Som ung, 28 år, kvinna från djupaste Småland och med flera år som riksdagsledamot, ministerpost och regeringsansvar så konstaterade hon att just hennes ringa ålder och hennes kön i mångas ögon är framgångshinder. Visst är det fascinerande? Att vi fortfarande 2012, på många sätt tycker att ålder och kön är faktorer för kompetens. I det här fallet dessutom när det gäller en person som varit politiker sedan tonåren. Och så kvinna till råga på allt.

När ska vi börja se mångfald som en tillgång? Kvinnor, män, unga, äldre, blonda smålänningar och brunhåriga kurder, bögar och straighta, rullstolsburna och överviktiga, alla har erfarenheter och perspektiv som bidrar till utveckling och framgång, både i politiken och i näringslivet, i skolan och i kulturen, i hela samhället!  Om vi involverar fler ökar kreativiteten och innovationerna i näringslivet. Kan det vara ett sätt att lösa ungdomsarbetslösheten tex?
Hur gör du för att bidra till att undanröja hinder för framgång på ditt jobb?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)