Jobbkul igen.

Sportlovs tider. Kanske laddar du batterierna med en skidsemester. Oavsett vilket så brukar de flesta arbetsplatser påverkas av skolans sportlov på ett eller annat sätt. Är du inte själv ledig så är kanske många andra på ditt arbete det. Visst märker man att tempot skruvas ned något.

Är du någon av alla de som inte har tagit ledigt? Sliter du fortfarande med bokslutet eller försöker du få produkten klar innan leverans? Kanske du att du kan arbeta ostört och lägger in en högre växel.

Men varför inte ta tillfället i akt att skapa lite glädje på arbetet? Hur ofta gör ni något extra roligt på arbetet? Fredagslotteri, gemensam fika, en träningsstund tillsammans eller bowling i korridoren med papperskorgar.

En gemensam stund med arbetskamrater där man hinner prata om något annat än de ”vardagliga” sysslorna på arbetet. Skapa lite gemenskap och stärk känslan av att vara ett team. Idéerna är oändliga. Många arbetsgäng går på After Work och har en trevlig stund tillsammans innan alla försvinner hem till sitt.

Nackdelen med att gå på After Work kan vara att det skapar ett ofrivilligt utanförskap. Kanske kan någon som är ensamstående med barn inte delta för att all ledig tid måste läggas på familjen. After Work i sin natur innebär ofta ett glas vin eller en öl.  Detta är kanske inte det optimala om någon har alkoholproblem.

Vad kan man då göra istället? Hur skapar jag gemenskap, skratt och något annorlunda utanför de vanliga ramarna på arbetet?

Små skämt som placeras här och där. Telefoner som inte slutar ringa när man lyfter på luren för att klykan är fasttejpad. Har ni fyllt arbetskollegans kontorsgolv med 200 små pappmuggar tätt intill varandra, fyllda med vatten. Lätt att ställa ut men jobbiga att ta plocka undan.

Autokorrigering inställt på datorn, såa tt de roligastee stavningarna uppståår. Googla och ni hittar tusen av uppslag.

Men allt behöver inte vara skämtsamma aktiviteter. Givetvis måste man fundera över lämplighet och så att man varken sårar eller kränker något. Kanske det räcker med att överraska kamraterna med en kaka till kaffet, eller att anordna en tipspromenad runt arbetet.

Vad gör ni på ditt jobb för att skapa stämning och gemenskap? Går ni på Zumba-pass tillsammans? Eller tycker ni att det räcker med att träffas under arbetstid? Hur gör ni som arbetar i egna företag eller på en arbetsplats där det bara är du och kanske någon till?

Snart är det fredag igen – sportlov eller ej!

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)