Kartan och verkligheten

Jag har tidigare beskrivit den årsplanering som jag använder som egenföretagare för att veta att jag är på väg åt rätt håll.

I år bestämde jag att det nya året skulle börja den 1 februari. Jag satte upp mål, skapade en vision och funderade ut strategier för att ta mig framåt.

Nu har det gått ett kvartal. Dags att kliva upp på kommandobryggan på fartyget och se om mitt företag fortfarande har rätt kurs. Och inte minst: är målen fortfarande rätt? Dags att justera kartan så att den stämmer både med verkligheten och med min inre kompass.

Några insikter:

Som coach och utbildare gör jag störst skillnad när jag får möjlighet att arbeta på djupet med människor i små grupper. Jag vill ha fler sådana uppdrag! Jag vill styra min verksamhet mot fler uppdrag där jag får träffa högst 15 personer åt gången och arbeta med deras ledarskap, gärna över tid och inte bara en gång.

Jag ska flytta till Växjö om ett par veckor. Jag kan bestämma mig för att det inte ska betyda särskilt mycket för verksamheten, jag kan fortsätta att ta uppdrag främst kring storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och låta Växjö vara det trygga boet jag landar i mellan dessa uppdrag. Eller också kan jag bestämma mig för att utforska regionen kring Växjö och se vad det gör med min verksamhet. Inget av dessa alternativ är rätt eller fel, däremot tror jag att de påverkar vilken kurs jag tar.

Jag har fått förfrågan att ta mig an ett större projekt som (ifall jag tackar ja) kommer att fylla hälften av min tid och samtidigt ge mig en halv lön varje månad. Det innebär i så fall en trygghet som gör att jag kan vara ännu mer noga med vilka övriga uppdrag jag tackar ja till. En chans att unna mig lyxen att verkligen välja uppdrag där jag gör skillnad och kommer till min rätt.

Nu är det din tur:

  • Vilka mål strävar du mot?
  • Är de fortfarande rätt för dig? Känns de spännande, får du fjärilar i magen när du tänker på dem?
  • Hur är balansen mellan utmaningar och trygghet i ditt liv?
  • Har någonting förändrats i din verklighet på sista tiden som gör att kartan behöver justeras?
  • Var vill du vara om tio år? Är du på väg åt det hållet eller behöver kursen justeras?

Kom ihåg att livet är som en atlantångare: tre procents kursändring kan göra att du hamnar på en annan kontinent. Du behöver inte kasta omkull allting, bara göra små, små justeringar i rätt riktning.

Å andra sidan: det är inte fel att göra en helomvändning emellanåt, om du är sugen på det. Du har ingen skyldighet att hålla en stadig kurs genom livet. Det går utmärkt att göra nya val när de gamla känns tråkiga eller om du har växt ur dina skor.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)