Ledarskapstips från påven

Ibland får man ledarskapstips från de mest oväntade håll! Jag läste en artikel nyligen där påven Franciscus i ett tal till Vatikanens kuria, eller ”regering”, tar upp vilka olika problem han ser med deras ledarskap. Och på många sätt kan de också appliceras på andra organisationer, både offentliga och privata. Så håll till godo, här är en del av påvens analys:

1) Som chefer och ledare tror vi ofta att vi är odödliga, immuna och oersättliga. Vi är inte tillräckligt självkritiska och utvecklas därför inte i vårt ledarskap.

2) Vissa chefer är dåliga på att ”stänga av” sitt chefskap, och ger då inte sig själva tid till återhämtning och inte heller tid för familj och vänner. Påven anser att du bör vara en god förebild och unna dig ledighet (och antagligen helga vilodagen).

3) Kontrollbehov och detaljstyrning. Planering är viktigt, men genomförandet blir inte nödvändigtvis bättre för att du som chef styr allt in i minsta detalj.

4) ”Alzheimersledarskap” – dvs. när du har blivit chef så glömmer du bort alla som stöttat och coachat dig på vägen. Du missar att vårda ditt nätverk, och går helt upp i dig själv.

5) Chefen som använder sin position för egen vinning, antingen materiell eller för att komma ännu längre upp. På vägen trampar hen på andra, och misskrediterar dem som inte har samma status.

 

Så för att få reda på om du är en sund ledare och chef finns det också ett antal frågor du kan ställa dig själv, t.ex.

  • Känner du dig överlägsen dem som arbetar för dig?
  • Har du balans mellan arbete och privatliv?
  • Arbetar du för att bygga broar mellan människor och avdelningar?
  • Arbetar du för att gynna en positiv och rolig arbetsmiljö?

Etc., etc….

En del av det han tar upp är kanske främst applicerbart inom kyrkan, men det finns också många kloka tankar som man inte behöver lägga en religiös tolkning i om man inte vill. Om du vill läsa hela texten så  finns den här. Översättningen ovan är min egen och kan därför ha vissa brister, ha överseende i så fall.

 

Så, det var dagens klokskaper från oväntat håll!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)