Dynamisk tidsbalans kan göra hela skillnaden

Sist skrev jag om att du har all tid du behöver och att du kan välja vad du vill använda din tid till. Idag handlar det om att skapa balans på ditt tidskonto. Det finns idag mängder av forskning som visar på betydelsen av att skifta mellan aktivitet och 29294929_s återhämtning för att förebygga stress och ohälsa. För att välja uttag på ditt tidskonto som gör dig gott behöver du tänka balans, dynamisk balans. Det innebär att balansera mellan aktivitet och återhämtning på ett sätt som passar just dig, där dynamiken står för att välja utifrån behov och situation.  I vardagen betyder det att du lyssnar på dig själv och dina behov, allt är föränderligt och du behöver olika saker beroende på hur du mår och hur din situation ser ut. Det som är viktigt för att du ska uppnå dynamisk balans är att du utgår från den du är, inte från någon annan. Det är dina alldeles personliga behov och vad du vill uppnå som bestämmer hur du når din balans.

Pausa

En förutsättning för att kunna skapa balans på ditt tidskonto är att det finns inbyggda pauser. Det är i pauserna som du ger dig själv tid att andas, att andas för att bryta aktiviteten du håller på med, att andas för att ge dig själv möjligheten att lyssna, att lyssna efter vad dina naturliga system berättar för dig.

Lyssna

Att lyssna medvetet efter vad ditt system berättar, efter vad du behöver för din balans, kan också uttryckas som att lyssna efter vad kroppen längtar efter. Att lyssna på det här sättet är kanske inte vad du är van vid och här är en enkel metod för att börja: One-moment-meditation. När jag tränat på att lyssna har jag ofta upptäckt en längtan efter att göra något för att bara njuta, inte för att prestera. Det kan vara att gå en promenad eller att lyssna på musik. Och när jag gör det jag upptäckt att jag längtar efter är det som att ställa om hela systemet. Det finns olika system i kroppen och hjärnan för att både gasa och bromsa som ett inbyggt naturligt balanssystem. Det är finurligt med kroppens system, de finns där redan, det enda jag behöver göra att upptäcka båda gas- och bromspedalen. De ser olika ut hos mig och dig. Det är därför du behöver lyssna, på dig själv, inte på någon annan, efter vad dina systems berättar för dig.

Varje liten förändring idag gör stor skillnad för balansen på ditt tidskonto imorgon.

Marie Klint