Lösningsinriktade förändringar ger mer energi

I måndags kväll hade Nätverk Arbetslivet en seminariekväll på temat lösningsinriktat förändringsarbete, och jag tänkte ge en kort inblick i vad det handlar om här.

Motsatsen till problemfokusering
Själva grunden i det lösningsinriktade tankesättet är att fokusera på lösningar istället för på problem. Man kan säga att problemfokusering är motsatsen. Du vet när du upplever dig ha ett problem och fullständigt grottar ner dig i att förstå, förklara och analysera alla möjliga vinklingar på detta problem. Inte helt sällan handlar det om att leta orsaker till att problemet uppstod eller att hitta syndabockar att skylla på. Ibland kan detta vara helt nödvändigt för att undvika samma problem i framtiden, t ex när det handlar om felande mekanik eller apparatur. Men ofta behövs inte detta problemanalyserande! Du behöver inte alltid veta problemet för att hitta lösningen!

Bakom varje klagomål finns ett önskemål
Om du tänker dig att det alltid finns en önskan bakom varje klagan, så blir det kanske lättare att vända på myntet – flip the coin. Genom ”flipping” – en enkel tankeövning – kan du vända blicken och tänka på vad det är du vill uppnå istället för att tänka på det där du inte vill ha. Tänk så här: ”OK, jag har ett problem som stör mitt arbete. Jag vill inte ha det så här, men vad vill jag ha istället?” Måla upp en bild för dig själv av hur det ser ut när det fungerar bra, när du är nöjd och känner dig tillfreds med hur arbetet är ordnat. Tänk dig gärna in i situationen och föreställ dig hur det skulle kännas att komma till jobbet den där dagen – vad är det första du möter som talar om för dig att en förändring har skett? Vilken känsla har du inom dig? Vilka fördelar har förändringen fört med sig?

Om dina arbetskamrater har del i den här förändringen som skulle behöva till – ta med dem i arbetet med målbilden. Låt dem också måla upp sin bild av ”future perfect”! Ni kan med fördel göra detta med papper och pennor, använda whiteboard/blädderblock eller annat kreativt medel som åskådliggör det ni vill uppnå. Strunta i alla om och men och tänk er helt och hållet in i denna önskebild. Låt känslor och kreativitet flöda, och drömmar komma till tals.

Gå baklänges!
Med utgångspunkt i detta kan ni sedan börja tänka baklänges på vilka steg som kommer på vägen. Tänk er in i målbilden, som om ni redan var där och hade fått den önskade förändringen. Om du tänker dig att jag helt plötsligt kommer förbi er då, om ett år eller vad det kan vara, och får höra om vilken förändring ni har fått på arbetsplatsen. Då måste jag fråga er vad det är ni har gjort för att komma dit! Vad har bidragit till de här framgångarna? Vem har bidragit? Grotta ner er i detta ordentligt och tänk ut alla tänkbara steg som ni har tagit, alla små saker som har fört er framåt mot målet. Gör en framgångsanalys och skaffa er energi till att gå igång med förändringsarbetet!

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
5 Kommentarer
 1. Gunilla Larsén
  Gunilla Larsén says:

  Jag håller helt med. Det är så mycket mer konstruktivt att tänka i målbilder och försöka framkalla positiva känslor till bilder av framgång. Men jag tror också att man ibland måste förstå varför ett problem har uppkommit för att kunna gå vidare till något mer konstruktivt. Jag träffar ibland människor både privat och på jobbet som länge haft det så dåligt att de inte bara har svårt att tänka målbilder. De blir till och med provocerade av det. Man kan vara så van att bli besviken (och att gnälla) att man inte vågar tänka ”framgång”.Svårt ibland att hitta balansen mellan att bekräfta att något är jobbigt och att samtidigt uppmuntra till framgångstänk.

 2. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Tack för din tanke, Gunilla! Det du skriver är oerhört viktigt att tänka på som facilitator i en förändringsprocess, oavsett om det handlar om en individ eller en verksamhet. Lösningsfokus är inte att hurtigt skynda på eller forcera förändringsprocessen. Eller att ignorera problem.

  Det är ofta lätt som utomstående se vad som behövs för att en person, grupp eller verksamhet ska komma vidare, men den analysen är nästan helt ointressant i inledningsskedet. Det är det klassiska talesättet med att fånga en person där han befinner sig. – Bekräfta problembilden och sätt dig in i hur personen/personerna upplever sin situation, och i den kan du hitta en vilja till förändring. Leta efter ”förändringssnack” och bygg vidare på det, alltså ta fasta på sådant som ger uttryck för att personen faktiskt vill ha en förändring och be honom utveckla sina tankar. Utan en genuint förankrad vilja till förändring blir det provocerande att bli ombedd att lyfta blicken, som du säger. Jag brukar prata om att skapa en angelägenhetskänsla innan man går vidare.

  Arbetar man med en verksamhet (som var det vi mest fokuserade på i måndags) så kan individerna befinna sig på helt olika nivå i sin önskan om förändring. Finns det någon som upplever situationen på arbetsplatsen som väldigt problematisk är det viktigt att låta gruppen göra en probleminventering först. Den här probleminventeringen ger också gruppen tillfälle att lufta sina tankar om hur deras verksamhet ser ut, och att skapa sig en gemensam bild av den.

  Så småningom kommer man till en gräns där gruppen kan gå vidare. Man behöver inte grotta ner sig och analysera _alla_ detaljer innan man tar tag i att beskriva det önskade läget. Det går att komma vidare om man vill det. Men inte utan angelägenhetskänslan.

 3. Johan Karlberg
  Johan Karlberg says:

  Det finns en namngiven metodik, eller spel, som heter ”Remember the future”, som är precis den ”gå baklänges”-metodik som beskrivs här.
  Ni hittar en summarisk beskrivning på http://innovationgames.com/remember-the-future/
  denna metodik kan användas i många sammanhang, exemplet här med förädringsarbete i en organisation var väldigt intressant att fundera över. Metoden fungerar lika bra i produktutvecklingssammanhang och annat. Kul att hitta nya användningsområden för olika metoder.

 4. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Hej Johan!
  Tack för tips om metoden – det låter väldigt likt, som sagt. Det var en spännande hemsida som jag ska sätta mig och kika igenom nu. Verkar som det finns ett och annat matnyttigt där. :)

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] eller för dig som var med och vill fräscha upp minnet, så har jag skrivit ett inlägg om grundtanken i lösningsfokus på bloggen Ett gott arbetsliv. Välkommen in dit för att […]

Kommentering är stängd.