Maktens män har starka nätverk

Före detta chefen för IMF Dominique Strauss-Kahn som numera är i husarrest med fotboja pga ett rapporterat våldtäktsförsök på en hotellstäderska, blir sinnesbilden av hur maktens män kan komma långt med sitt beteende, så länge någon/några gillar deras arbetsinsats och han befinner sig i rätt nätverk. Istället brukar maktens ge sina vänner en skjuts vidare upp i hierarkin.

Varför skriver jag nu om detta när vi ska prata om det goda arbetslivet? För att maktens mäns beteende återkommer med jämna mellanrum i det offentliga rummet. Och för att de allt som oftast har ett starkt nätverk omkring sig med andra maktens män, som gång på gång kommer till försvar när det gäller en person i deras nätverk.

I lördagens Sydsvenska dagblad, finns berättelsen om”Annika” en kvinna som engagerar sig i den lokala fackföreningsavdelningen. Där börjar resan av närgånget icke-önskvärt beteende och sexuella trakasserier och där bilden av företaget och, framförallt, facket, lämnar mycket att önska. Det som blir kontentan av Annikas situation är en förlikning; en medarbetare som mår fruktansvärt dåligt men känner sig nödd till att skriva på en förlikning och tystnadslöfte. En facklig förtroendeman som går vidare som om inget hänt. Men även ett nedsolkat varumärke för företaget och facket; i detta fall Tetra Pak och Unionen som får valsa i pressen som arbetsplatser där viss jargong och beteende tillåts och där facket håller på den starke medlemmen. Många förlorare och få vinnare blir det av att inte ta i problemet innan det ens är ett problem.  – Jag slås ofta av flatheten, att man inte reagerar i tid, säger Ingela Thylefors, i söndagens Sydsvenskan när det handlar om när ska man reagera.

Så vad gör du när medarbetare, affärskollega eller vänner blir utsatta för kränkande behandlingar? Vad gör vi när vi ser en medmänniska i vår närhet bli utsatt för något vi själv inte vill ska hända oss, eller någon annan. Vad gör företaget och vad gör facket? Vad kan våra olika nätverk göra för oss och varför är det alltid offret som ska flytta på sig?

 

Ida Hedberg

Återkoppla.nu

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] har i tidigare inlägg skrivit om maktens män och hur det i deras nätverk inte är ett problem att sexuellt trakassera medarbetare, eller […]

Kommentering är stängd.