Mitt supersystem för sinnesro och framgång

Jag har säkert skrivit om det här förut, men tror att det tål en upprepning. När det blir höst, min kalender är fulltecknad och vardagen snurrar igång igen så är det som allra viktigast för mig att komma ihåg mitt system.

Sedan några år tillbaka använder jag ett hemmasnickrat system för att hålla mig på banan, för att nå mina mål och för att må bra i min vardag. Det är inspirerat av flera olika system för vardagseffektivitet, bland annat David Allens Getting things done och Morgana Raes Twelve months of magic and manifestation.

Så här går det till:

1. Årsplanen

För varje nytt år sätter jag upp mål, både privat och i mitt företag. Allra först ser jag tillbaka på året som gått – vad har det handlar om för mig? Vilka tema kan jag se, vad har jag lärt mig, hur har jag förändrats? Sedan gör jag en vild och lång önskelista med allt jag vill ha, göra och vara framöver. Därefter sätter jag upp mina mål.

2. Kvartalsplanerna

Jag bryter ner mina mål och delar upp dem i kvartal. Vad ska jag börja med, vad ska hända under årets första tre månader? Ett kvartal enligt min privata tideräkning är exakt 12 veckor. För varje nytt kvartal ser jag tillbaka på målen och justerar planen. Kanske är det något mål som inte är uppnått och därför får följa med till nästa kvartal. Kanske är det något mål som jag trodde att jag ville uppnå som inte längre känns relevant och därför kan strykas från listan.

3. Veckoplaneringen

Varje vecka sätter jag mig med min dagbok, ser över målen för kvartalet och svarar på följande frågor:

 • Vad är prioriterat den här veckan?
 • Vad önskar jag just nu?
 • Vad vill jag ta upp i nästa samtal med min coach, alternativt: vad pratade jag med coachen om sist som jag vill sätta i verket?
 • Finns det någonting jag behöver göra den här veckan för att känna att jag lever som jag lär?

4. Morgonplaneringen

På morgonen tömmer jag mail-inboxen. Jag använder femminutersmetoden: Om det tar mindre än fem minuter att åtgärda/besvara så gör jag det. Annars sätter jag upp det på att-göra-listan och arkiverar mailet. Denna rutin gör jag varje dag som det finns tid för det, det vill säga när jag inte håller i en heldagsutbildning eller av någon annan anledning är upptagen på morgonen. Därefter skriver jag upp det jag vill få göra under dagen på en post-it-lapp. När dagen är slut slänger jag lappen.

Det här systemet ger mig sinnesro och gör mig samtidigt effektiv. Det är också väldigt skönt att se att målen faktiskt realiseras, utan att jag behöver anstränga mig särskilt mycket.

Det finns ytterligare en viktig aspekt av systemet: Mitt år börjar när jag själv vill, det behöver inte vara vid nyår. Och om jag tar semester en vecka så sätter jag hela systemet på paus. Det gör jag också om jag har en vecka som är så fulltecknad av resor och utbildningar att jag vet att jag inte kommer att hinna med morgonrutinen.

Dessa ”pausveckor” räknas inte. Det kan alltså vara ”Första kvartalet, andra veckan”, sedan kommer en pausvecka och därefter ”Första kvartalet, tredje veckan”. Det här är mitt sätt att se till att systemet inte blir till dåligt samvete eller pliktkänsla. Det ska anpassas efter mig, inte tvärtom.

Mina år kan alltså bli några veckor längre än fyra gånger tolv veckor. Det spelar ingen roll. Jag har hittat ett sätt som fungerar för mig och jag ser resultaten såväl i min hälsa som i min plånbok. Och i tillfredsställelsen i att jag är på rätt väg.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
3 Kommentarer
 1. Lisa Moraeus
  Lisa Moraeus says:

  Fick en fråga på facebook och svarade med ett förtydligande:

  Jag har en att-göra-lista som löper hela tiden. Den är uppdelad i olika projekt som både kan vara privata och jobbmässiga (jag gör överhuvudtaget ganska lite skillnad på jobb och privat).

  Jag använder http://rememberthemilk.com/ för att hålla koll på listorna, men en bra skrivbok funkar ju lika bra (så länge som det är EN skrivbok, inte en massa listor på papperslappar här och där).

  I morgonrutinen ingår: besvara e-posten, kolla kalendern, titta på ”master-att-göra-listan” och utifrån alla dessa göra en liten lista för dagen. När dagen är slut kollar jag vad som är gjort och stryker de sakerna från master-att-göra-listan. Därefter slänger jag dags-listan (oavsett hur mycket som är gjort på den).

  Konstaterade att jag kanske ska skriva en bok om systemet så småningom… :)

 2. Palle
  Palle says:

  Låter som bra ideer. Får anpassa lite men klart värt ett seriöst försök.
  Lite komiskt att vi här hemma nyss pratade om detta. Måste betyda något.

Kommentering är stängd.