När ska du vässa din såg?

Häromdagen skrev Eva Jansén om att göra rätt saker och att göra saker rätt – om att vara effektiv i vardagen. Vi vill följa upp med ytterligare ett perspektiv.

Det var en gång en man som stod i skogen och höll på att såga ner ett tjockt träd. Han hade mycket bråttom och han sågade och sågade. Mer och mer muskelkraft fick han använda, ju längre dagen gick. Jag borde vässa sågen, tänkte han. Men jag hinner inte. Det är för bråttom att såga ner trädet.

Tre dagar senare stod mannen fortfarande i skogen. Han hade inte kommit särskilt långt.

Vad är det för saker som du inte hinner med, och som därför saktar ner dig och tar energi? System du borde uppdatera? Praktiska saker du borde fixa? Saker du borde be om hjälp med, men inte riktigt har tid att förklara för någon annan så du gör dem själv istället?

Ofta handlar det om att stärka samarbetskulturen i gruppen. Det skulle göra er mer effektiva och ni skulle dessutom må bättre, men när ska man ha tid med sådant? Att fundera över ditt ledarskap eller att gå den där fortbildningen som skulle utveckla dina kompetenser hamnar också ofta i ”det vore bra men jag hinner inte”-högen.

Perspektivet kan tillämpas på såväl dig som individ, som din arbetsgrupp eller din organisation. Vad behöver ni göra för att vässa er såg – så att ni inte står kvar vid samma träd och sågar också i nästa vecka?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
2 Kommentarer

Kommentering är stängd.