Nu är det upp tilll dig!

Det här är sista delen i vår bloggserie om arbetsglädje. Det första inlägget handlade om att våga fråga sig själv hur du egentligen vill ha det på jobbet. I det andra talade vi om att minimera sådant som stjäl din energi. Det tredje inlägget handlade om att börja konkretisera dina drömmar och dessutom om att öka glädjen och energin redan nu. Nu är det dags att fokusera på det du kan påverka på ditt jobb, och också se till att göra det.

Kanske börjar bilden klarna? Börjar du få grepp om hur vill att din arbetsvardag ska se ut, vad som fungerar redan idag och vad du önskar var annorlunda?

Att bestämma sig för vad man vill tar tid. Det är som att plantera ett frö. Låt din målbild växa fram i sin egen takt. Den kommer att bli tydligare efterhand och då börjar det bli dags att börja navigera med drömbilden i kikarsiktet. Här kommer några avslutande råd från oss.

Fokusera på det du kan påverka. Det kan handla om att prata med chefen och berätta vad du verkligen gillar med ditt jobb som det ser ut nu, och vad du skulle vilja ha mer av. Du skulle kanske kunna delegera arbetsuppgifter som du inte trivs med? Du kan också gå en kurs som ger dig bättre kompetens och samtidigt ökad inspiration.

Ta små steg i rätt riktning. När du börjar förändra i din vardag för att uppnå det du vill tar du saken i egna händer istället för vänta eller vara frustrerad. Vad irriterar dig mest? Är det ostrukturerade och improduktiva möten på jobbet? Kan du i så fall bidra till att skapa mer struktur?

Vänd på ”bristtänkandet”. Istället för att tänka ”Det här skulle jag vilja, men det har jag ju inte råd med…”, pröva att ställa dig frågan ”Hur kan jag få råd med det här?” Det kan låta som ett banalt råd men orden är magiska och du kommer att märka att du öppnar dörrar för dig själv som tidigare verkade stängda.

Våga uttala vad du vill. Då ökar möjligheterna dramatiskt för att det ska bli verklighet.

Vad är ditt nästa steg? Vad funderar du över? Hör gärna av dig, antingen direkt till oss eller här i kommentarsfältet.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)