Nya vägar

Jag tycker alltid att det är roligt att arbeta med organisationer som vågar testa nya vägar och göra på nya sätt. Som vågar vända upp och ner på sina rutiner och som går utanför sin egen ”safety zone”. Och självklart är det som konsult väldigt spännande att bidra till att hitta de här nya vägarna.

Tidigare i höstas fick jag frågan från ett företag som jag arbetat en del med tidigare om jag kunde hjälpa dem i en rekryteringsprocess. De håller på att starta upp en ny gren av sin verksamhet och hade kommit i kontakt med ett antal människor som kanske kunde bli bra medarbetare i den nya verksamheten. VD hade träffat dem i någon slags första intervju, men nu funderade företaget på hur de här personerna skulle kunna funka som medarbetare och tillsammans. Så mitt uppdrag blev: skapa en workshop där vi får se vad de går för, framförallt med fokus på deras samarbete och drivkrafter. Wehej, vilket kul uppdrag! Vadå, någon slags Idol-uttagning tänker du? Med en illasinnad jury som ska bedöma? Nja, inte riktigt. Alla de tilltänkta medarbetarna fick förutsättningarna klara för sig och var med på att den här dagen var ett led i rekryteringsarbetet, så det var helt öppna kort från företagets sida.

Och för några veckor sedan var det dags.  Nio förväntansfulla kandidater, fyra representanter från företaget och jag på en gammal herrgård på den skånska landsbygden.
Vi inledde med en lite annorlunda presentationsövning där deltagarna fick presentera varandra, men utan att prata med den de presenterade. En väldigt avväpnande övning som lockar fram de mest oväntade kunskaper :-). Sedan arbetade vi med drivkrafter och de fick visa prov på sin initiativförmåga och diplomati i en gruppindelningsövning, för att sedan jobba vidare med ett case.
Min roll var, utöver att hålla ihop trådarna, också att iaktta och se hur kandidaterna hanterade oväntade situationer och hur de interagerade med varandra. Otroligt spännande.
Feedbacken från deltagarna var att de hade uppskattat det annorlunda formatet och de tyckte att de hade fått visa upp sig i olika situationer, några var såklart mer bekväma med detta än andra.

Några dagar senare hade jag en avstämning tillsammans med företaget, och vi kom fram till vilka kandidater vi trodde skulle utgöra det bästa teamet. Trots att vi haft ganska olika utgångspunkter i våra iakttagelser så var vi väldigt samstämmiga i vilka vi trodde på och vilka som nog inte passar lika bra i det nya teamet. Nu sjösätter företaget sin nya satsning vid årsskiftet och så får vi se hur det faller ut.
Spännande och stimulerande med företag som vågar tänka nytt och utanför boxen, jag hoppas på fler sådan uppdrag framöver!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)