Val på söndag, vad grundar du ditt beslut på?

Nu är det snart val igen och det är dags att ta beslut om vilket parti du anser ska styra din kommun, ditt landsting och vårt Sverige.

Vi lever i regioner, samhällen, stift, kommuner, län, landsting men även i Europa, Norden och Världen. Enligt mig kan vi inte se på enbart den närmaste gränsen, inte heller nästa eller den som kommer sen. Vi har släkt och vänner i olika delar av en kommun på samma sätt som vi har släkt och vänner över hela världen. Vem som ska få vara med och bestämma tillgängligheten för släkt, vänner bekanta och de vi inte ännu känner handlar kommande val om. Självklart handlar det även om ekonomi, arbete, infrastruktur, boende, välfärd och en mängd annat men allt sitter ihop, ingen del kan isoleras.

Och, vi befinner oss på en internationell marknad, svenska varor exporteras långväga, kanske förädlas och skickas vidare, eller tillbaka till Sverige. När vi går och röstar och har tre kuvert i handen, tre valsedlar, då har vi möjlighet att påverka alla nämnda delar.

 

Jag anser att det är oerhört viktigt att vi tar allt i beaktande, oavsett om vi vill se utbyggd snabbjärnväg för att snabbare ta oss till vännerna på andra sidan lander, om vi vill ställa större miljökrav på industrin kring Östersjön eller formulera en policy för internationellt arbete kring könsstympning i Uganda.

Vi kan bo på en liten gata i en liten kommun men vår röst kan påverka hur Sveriges äldrevård ser ut likväl som hur vi agerar i världen, en värld som vid nästa val kanske är ännu mer tillgänglig än idag.

 

Så, bidra till en bättre värld genom att rösta!

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)