Den kreativa processen

I förra veckan hade vi besök på Kreativator, kontorskollektivet där jag har min arbetsplats. Det var Hanna Wendelbo-Hansson, designchef på Sandberg Tyg & Tapet, som på ett frukostseminarium berättade om sin kreativa process, från tanke till tapet. Det var ett inspirerande föredrag och många glada skratt. Hon erkände bland annat att hon har fått sina chefer att tro att hennes kreativa process är som en motorväg, raka spåret från idé till färdigt produkt, att hon vet exakt redan från början vad hon ska göra och hur.
Men egentligen, beskrev hon, är processen som rondeller och återvändsgränder där hon lätt kör vilse och måste gå tillbaka, börja om och omvärdera.  Testa färger och former, förkasta och testa och först med kniven på strupen och en deadline framför sig bli riktigt effektiv och se till att göra klart.

Jag har aldrig betraktat mig som en kreativ person på det konstnärliga sättet. Jag är inte särskilt pysslig och har inte riktigt tålamod att fixa och pilla med pynt och småfix som en del andra gör. Dessutom blir det aldrig lika snyggt som jag tänkt mig när jag väl försöker….
Men det som slog mig under Hannas föredrag var att min kreativa process ser precis likadan ut som hennes, fast jag jobbar med helt andra saker! Mina metoder och upplägg när jag jobbar med en grupp eller inför ett föredrag behöver också stötas och blötas och blir bäst när de får ligga till sig ett tag. Och jag kan inte heller leverera något bra förrän i sista minuten. Inför kunden framstår jag som väldigt väl förberedd och lugn med goda marginaler, fast egentligen är jag som mest kreativ och produktiv precis innan deadline.

Spännande insikt och en aha-upplevelse för mig, att en konstnärligt kreativ process kan vara lika krokig och krånglig som organisationskonsultens. Det är nog så att få människor översköljs av inspiration och sätter sig och skapar, de flesta av oss behöver nog några återvändsgränder och rondeller för att komma fram till en produkt vi är nöjda med. Och det oavsett om vi skapar en tapet, en bok, en trädgård eller en utbildning.

madonnakurva

Bilden här lånar jag av Klara Adolphson, kaospilot och ledarskapsexpert, som bla skrivit boken Chef kan du vara själv och hon kallar den Madonnakurvan, efter artisten Madonna och hennes karriärutveckling….

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)