Din ömma punkt

Har du någon gång funderat över vad som är din ömma punkt? Vad är det som gör dig upprörd, irriterad eller får dig att gå i försvar?

För det händer ju lite då och då, både i arbetslivet och privat, att man hamnar i en konflikt eller en situation med upprörda känslor.  Och plötsligt säger någon något som får dig att tända på alla cylindrar, som får blodet att dunka vid tinningarna och du känner att nu är minsann botten nådd, du kan inte ta mer! Men vad var det så som sas? Som fick dig att reagera sådär?

Det är intressant att reflektera över vad som är den ömma punkten, eller din ”trigger” i de här sammanhangen. För om du vet vad om triggar dig, så kan du också lära dig att i förväg känna igen sammanhanget och efter en del hårt arbete till och med förbli saklig och rationell, trots att någon just kom åt din ömma punkt.

För framför allt i arbetslivet, och ska vi vara ärliga, även i privatlivet, så kommer man oftast längre med ett rationellt resonemang än ett utfall i affekt där anklagelser och försvar haglar.

Jag har för min del kommit fram till att jag har svårt att ta kritik som gäller mina prestationer, att bli kritiserad för något jag har åstadkommit, och då dessutom är nöjd med. Märkligt kanske, och som hobby-terapeut kan man ju fundera över vad det tyder på och vad det kommer ifrån, men det är ett annat inlägg. Det jag har märkt är att jag, i de sammanhang jag får kritik för en prestation numera, har blivit bättre på att hantera kritiken, ta den till mig och kanske till och med förändra något. Så nästa gång du blir sådär otroligt triggad eller provocerad, fundera över vad som utlöste din reaktion, och hur du kan hantera en liknande situation i framtiden. Du har allt att vinna, och bara en stunds eftertanke att förlora.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Camilla Ländin, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Din ömma punkt http://gottarbetsliv.se/2010/12/06/din-omma-punkt/ […]

Kommentering är stängd.