Härvara och närvara – konsten att fokusera

 

Almanacka

I vår värld med högt tempo och snabb ba kast har man konstaterat att 80 % av tiden funderar vi antingen på något som hänt eller något som vi ska göra. Bara 20 % av tiden är vi här och nu. Vad får det för konsekvenser? Hur klarar vi av att utföra det vi tänkt oss?

Tittar man på hur vår hjärna funkar så har vi tre nivåer av medvetande:

  • Medvetna hjärnan: som vi använder när vi ska fokusera på en uppgift.
  • Mellanmedvetna hjärnan: som vi använder som arbetsminne, t ex när vi ska göra en uppgift i flera steg.
  • Undermedvetna hjärnan: som vi använder för att långtids lagra all information du tar emot.

I den medvetna hjärnan kan du bara ha fokus på en sak i taget, medan i den mellan medvetna hjärnan kan hålla 5- 9 saker i minnet. I den undermedvetna hjärnan kan du lagra oändligt mycket saker om du bara ger det tid att lagra. Kan ta 24 – 48 tim. innan det sorterats in.

Vad händer då om du tillåter dig att fundera över saker du gjort och saker du ska göra? Jo, ju mer du stoppar in i arbetsminnet desto svårare får du att fokusera på din uppgift. Har du dessutom olagrad information i det undermedvetna kan även de bli studsbollar och börja poppa upp då och då och få dig att tappa koncentrationen än mer.

Så hur tar du dig ur detta?

På kortsikt: Jo, genom att försöka tömma den mellanmedvetna och den undermedvetna hjärnan så mycket som möjligt. Enklast är att helt enkelt skriva ner alla tankar som far runt. Det kan ta en stund innan alla studsbollar slutat studsa, men ju mer du tömmer hjärnan desto lättare har du att fokusera på det du ska göra.

På långsikt: Jo, genom att träna på att närvara i stunden. Sluta använda hjärnan som kalender och ”Att göra”-lista och börja använda en digital eller papperskalender och ”Att göra”-lista istället.

Då får du mer energi över att fokusera på det du gör och därmed utför dina uppgifter snabbare och med bättre kvalité.

OBS Glöm inte att ta hand om sakerna du skrivit ner. Hjärnan har en tendens att gladeligen glömma allt när du väl skrivit ner det. :-)

 

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)