Inte mitt Europa
Vi har precis avslutat val till Europaparlamentet och det är skrämmande hur Europa utvecklas, det var inte här jag växte upp, här jag planerade resor med klasskompisar. Det är många valda representanter från partier som arbetar mot öppenhet, tolerans, gemenskap och människors lika värde.
Jag är orolig, dels för människosynen som förmedlas av många av dessa partier men i detta sammanhang främst för hur detta kan komma att påverka arbetslivet. Kommer partierna att motverka diskrimineringslagstiftningarna och ställningstaganden för ett öppet arbetsliv? Kommer vi se förslag på olika rättigheter baserat på t.ex. könsidentitet eller hudfärg?
Vi kan inte vara tysta, vi måste ta debatten, granska och exemplifiera. Sverige nämns som ett föregångsland i frågan om motstånd mot främlingsfientliga krafter, vi får inte luta oss tillbaka i det utan fortsätta ta ställning och sprida vårt arbete över Europa. Ett Europa som vi vill känna oss delaktiga i och som arbetar för människors lika värde och jämlika rättigheter oavsett kön, ursprung, sexuell läggning eller andra olikheter som gör oss unika som människor.
Vi måste vara en del av Europa för att kunna påverka och vi måste ta vårt demokratiska ansvar och rösta!
Genom fackliga samarbeten och inom internationella företag kan vi arbeta för att dessa främlingsfientliga krafter inte skapar ett arbetsliv eller privatliv präglat av ett ”vi och dom tänk”.
Och, glöm inte att det finns hopp!
Några bruna partier som får stor plats i EU-parlamentet
Nationella fronten: Ett franskt, högerextremt parti med sina ideologiska rötter i konservativ nationalism och fascism. Blev landets största parti i EU-valet med 25 procent av rösterna. Nyligen gick de ut och sade att Ebola kunde lösa problem med invandring.
Lega Nord: Högerpopulistiskt, italienskt parti. Har bland annat tidigare uteslutits ur en grupp i Europaparlamentet sedan de framförde ett antimuslimskt budskap i den i italienska valrörelsen 2006. Fick sex procent av rösterna.
Dansk Folkeparti: Danskt nationalistiskt parti som vid EU-valet blev landets största med 26 procent av rösterna. Har bland annat kritiserat det man kallar välfärdsturism och de förmåner EU-medborgare från öst får i Danmark.
Sannfinländarna: Ett finskt nationalistiskt och populistiskt parti. Blev Finlands tredje största parti i riksdagsvalet 2011 och blev det tredje största i EU-valet med 12,9 procent av rösterna.
Gyllene gryning: Grekiskt nyfascistiskt parti med öppet rasistiska ledamöter. Fick 9,3 procent av rösterna i EU-valet.
Jobbik: Ungerskt nyfascistiskt parti som fick 14,6 procent av rösterna i EU-valet.
Frihetspartiet (FPÖ): Högerpopulistiskt österrikiskt parti som nästan når 20 procent i valet.
Enligt tidningen Expo representeras drygt hälften av EU:s medlemsländer av högerextrema eller högerpopulistiska partier. Totalt samlar partierna 77 mandat enligt preliminära resultat, jämfört med 50 året innan.
Fotnot: Då röster fortfarande räknas är siffrorna än så länge preliminära.
- Om en vecka har jag fyllt 40år - 18 augusti 2015
- Facket sätter inte din lön - 13 januari 2015
- Låt din karriär ta tid - 23 december 2014