Lärare är också människor

I mitt jobb träffar jag ofta på lärare och människor som arbetar i skolans värld. Och deras berättelser om hur vi som är föräldrar behandlar dem får mig ofta att häpna! Vilka krav vi ställer!
Vi tycker att de ska vara tillgängliga för våra frågor och samtal oavsett tid på dygnet, oavsett om det är helg eller vardag. Vi förutsätter att de ska släppa allt de har för händer när vi kommer och vill träffa dem i ett, för oss, akut ärende. Det faktum att de har kanske 25 elever till som de måste ta hand om och undervisa slår oss inte i den situationen. Fritid, vad är det? Om jag ringer på söndag kväll till en lärare så kräver jag att hen ska släppa allt privatliv, egna barn, partner etc för att lyssna på det JAG har att säga. JAG, JAG, JAG!

Det kommer ett SMS kl 2 på natten, med krav på ett omedelbart möte kl 8 kommande morgon.  Mail med innehåll av typen ”Om du inte ger NN  ett MVG i engelska så kommer jag att anmäla dig till skolinspektionen/polisen/anlita en advokat (sic!). Föräldrar som skriker och gormar i kapprum och korridorer, som ringer rektor mitt i natten, som hotar att gå till media för att få som de vill….
Det är vardagsmat för många som arbetar i skolans värld och det gör mig så otroligt arg.

Många lärare slår fullkomligt knut på  sig själva för att tillmötesgå oss föräldrar. De sätter sina egna barn åt sidan, avstår från deras skolavslutningar och ligger sömnlösa för vår skull. De gör verkligen ALLT de kan och förmår för att ge barnen det stöd de behöver. Men de är bara människor.

Så, så här i skolavslutningstider: fundera över hur du agerar mot dina medmänniskor, oavsett om de är lärare eller något annat. Försök lyfta blicken utanför din egen lilla värld och respektera deras integritet och privatliv. Lita på att de är professionella och kompetenta och att de vet vad de sysslar med. Lärare är bara människor, de också. Och ingen människa ska behöva stå  med den här typen av miljö på sitt arbete. Lärare är också människor. Vi föräldrar kan hjälpa dem att få ett gott arbetsliv.

 

(och för dig som undrar: samtliga exempel i texten är autentiska, tyvärr)

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)