Lönesamtal lönar sig!

Ofta hör man att att kvinnor är så dåliga på att förhandla lön. Att vi inte är bra på att stå på oss och lyfta fram vad vi är bra på. Och så är det kanske?
Därför blev jag positivt överraskad när jag läste den här artikeln häromdagen! Två ekonomer på centralorganisationen SACO har undersökt 160 000 akademikers lönebildning under 2010, och konstaterat att de som haft individuella lönesamtal med sin chef i genomsnitt har en högre lön än de som inte har haft samtal. Och för kvinnor skiljer det 1,9 % (för män 0,6%), eller ca 8000 kr/år beräknat på en lön på 37 000 kr/månad.
Så för kvinnor är det alltså mer lönsamt än för män med individuella samtal! Och då undrar jag ju vad som skulle hända om alla de kvinnor som man hävdar är dåliga på att löneförhandla faktiskt skulle träna och spetsa sin argumentation? Resultatet skulle väl rent logiskt så bli ännu bättre eller?
I artikeln finns några grundläggande tips att tänka på. Och jag tror att nyckeln till framgång i lönesamtalet, precis som så ofta, är förberedelser. Sätt upp mål för vad du vill uppnå och fundera över hur vägen dit ser ut. Det lönar sig!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)