Men vad är det för fel på folk?

Uppslaget till dagens blogginlägg fick jag (som så ofta) av kollegorna vid lunchbordet på kontoret. Vi kom att diskutera vad det är som gör att vissa människor på olika sätt känner behov av att markera revir så tydligt.

Exempel: En kollega arbetar som språkgranskare och korrekturläser böcker mm. Just nu arbetar hen med en för hen ny redaktör och hade just lämnat in sitt korrektur, och fick tillbaka ett mail där redaktören tackade för ett gott arbete. Samtidigt så bifogade redaktören en lista med språkfel som hon hävdade att min kollega missat! Problemet vara bara att listan var påhittad, kollegan hade inte gjort de där missarna. Redaktören hade också i sitt mail långa resonemang om hur olika saker bör formuleras, och avslutar det hela med att skriva ”Jag kan för övrigt rekommendera boken Svenska Skrivregler, som är en användbar bok”.
Kollegan känner sig lite tillplattad och irriterad över hanteringen. Antingen är väl redaktören nöjd eller inte? Och om hon är nöjd behövs väl inte påhittad lista med fel? Och att rekommendera Svenska Skrivregler till person som arbetar med texter sedan många år är som att tipsa en jurist om lagboken…

En annan kollega berättade om en upplevelse där hen skulle arbeta tillsammans med en projektledare som i början på deras arbete hela tiden testade gränser genom att provocera med elaka eller vassa kommentarer, och genom att racka ner på allt kollegan föreslog. Först när kollegan bet ifrån ordentligt och tydligt markerade att det här är inte OK så fick hen respekt för sin kompetens hos projektledaren och de kunde börja arbeta tillsammans.

Men vad är det för fel på folk? Varför ska man behöva bli arg och fräsa ifrån för att bli tagen på allvar? Eller bara för att få ett drägligt bemötande?
Handlar det om osäkerhet kring den egna prestationen och kompetensen?  Om en vilja att komma uppåt i en inbillad hierarki? Eller vad är grejen?

Lite lyhördhet och lite respekt för omgivningen kanske inte är så dumt? Eller bara lite vanligt hyfs, ärligt talat, det kommer man rätt långt med :-) !

 

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)