Motivation till arbetsglädje

Motivation till arbetsglädje tänker jag på i dag. Motivation, nya tankar och förändring. För i bland har vi en tendens till att bara låta allt rulla på i samma gamla hjulspår. Samma rutiner, samma tankesätt, samma ältande, och så är vi där i gnällfällan. Vi fastnar. Så hur ska vi kunna ta oss loss, ta oss vidare, byta spår till arbetsglädje?

Jo, vi KAN faktiskt hjälpa varandra, inte bara med arbetsuppgifter. Utan genom att föregå med gott exempel och INTE haka på och ge energi till gnäll och skitsnack på jobbet. Vi kan bry oss om varandra mer och våga fråga hur det är, egentligen. SE varandra. Vi kan berömma varandra mer. Vi kan sprida arbetsglädje genom att skoja, skratta, vissla och sjunga. Släppa loss lite. Bjuda på oss själva. Vi kan ge någon ett leende och några uppmuntrande ord. FÖR, när vi gör allt detta ger vi samtidigt glädje till oss själva. Påminn dig om känslan när du har gjort någon annan glad. Hjälp till att sprida glädje istället för att sprida gnällviruset.

Yes, jag har skrivit om detta förut i inlägget ”Från gnäll till arbetsglädje” och jag känner att det är dags igen att påminna och motivera till det viktigaste vi behöver i våra arbetsliv. Arbetsglädje. Det är faktiskt det absolut viktigaste för vår arbetshälsa. Att vi kan få känna glädje, motivation, intresse, ansvar, tillit och meningsfullhet. Motsatsen blir inte så lyckat och leder bara till onödig oro, negativ stress, gnäll, klagomål och skitsnack.

Var och en av oss har ett ansvar för varandras arbetsmiljö. Kom ihåg att vi kan aldrig förändra andra; bara oss själva. Så fundera på vad just du kan göra i dag på jobbet.

Ha en glädjefylld arbetsdag! Ta hand om er och varandra.

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)