Skapa ditt 2013

Jag driver ett företag som erbjuder coaching och utbildning inom ledarskap för ideella organisationer och andra världsförbättrare. Det är ett fantastiskt roligt arbete och det innebär bland annat att jag styr min arbetsdag själv. Jag avgör vad som är viktigt, vad jag vill ska hända, vilka mål jag ska sätta upp. Det innebär en stor frihet – och samtidigt förstås en utmaning.

Min pojkvän Thomas Lissing har samma utmaning: han är frilansjournalist, fotograf och författare och därmed också chef över sig själv. För ett år sedan införde vi därför en ny tradition. Vi reser iväg några dagar tillsammans, checkar in på något trevligt hotell och planerar året som ska komma.

Jag brukar ha minst en dag tillsammans med Anna Hagstedt också. Anna och jag grundade Room for us tillsammans och även om jag är den som driver företaget vidare (medan Anna ägnar tid åt ett projekt som hon brinner mer för just nu) så är vårt samarbete fortfarande en av de viktigaste pusselbitarna i mitt företagande.

Den här gången valde Thomas och jag Grand Hotel i Helsingborg för våra visionsdagar. Vi ägnade två hela dagar åt att prata om vad vi önskade, vara varandras bollplank, promenera och tänka. Vi satte upp ritpapper på väggen och ritade upp året som en tidslinje där vi kunde rita in de olika projekt och idéer vi önskade.

Våra verksamheter är lite olika och likaså våra sätt att tänka kring planer och visisoner. Thomas använde tidslinjen redan från början. Jag behövde några timmar på ett café i närheten för att prata igenom alla idéer, prioritera och bryta ner dem, innan jag kunde börja rita.

Så här gjorde jag:

 • Under de senaste veckorna har jag funderat mycket på vart jag vill. Jag har antecknat olika idéer och pratat med samarbetspartners och kunder. Jag började alltså inte från noll, utan med en ganska gedigen lista på möjliga projekt.
 • Jag började med att påminna mig själv om varför jag driver mitt företag. Vad är det jag vill uppnå? Vilket liv vill jag leva, som mitt företagande ska möjliggöra? Vilka människor vill jag omge mig med, vart är jag på väg och vem vill jag vara?
 • Jag såg tillbaka på 2012 och listade sådant jag var stolt över och besvikelser. Vad hade 2012 för tema i mitt liv? Vad har jag lärt mig, vad vill jag ha mer av, vad är jag innerligt trött på och vad är det dags för nu?
 • Jag använde svaren på frågorna som kompass och som filter, för att bestämma mig för vilka visioner och mål som skulle prägla 2013. Tillsammans med Thomas (som ställde frågor och bidrog med nya perspektiv när det behövdes) formulerade jag några tydliga mål kring tjänster jag vill utveckla och sälja, organisationer jag vill samarbeta med, ekonomiska mål för året med mera.
 • Varje mål bröt jag sedan ner i delmål. Vad behöver hända för att jag ska uppnå målet?
 • Jag delade upp delmålen utifrån de fyra kvartalen. Vad ska hända under första kvartalet? Under det andra? Vad kan vänta tills tredje eller fjärde kvartalet?
 • Tillbaka vid tidslinjen ritade jag in mina mål och delmål och kontrollerade att de kändes bra i magen.

Hela den här övningen handlar om visioner, om att skapa sitt bästa 2013. Det är inte en övning i detaljplanering. Både Thomas och jag kommer att ta fram våra tidslinjer igen den här veckan och bryta ner dem ytterligare.

Vi kände oss båda fokuserade, glada och förväntansfulla när vi lämnade Helsingborg. Vilket år det kommer att bli!

Vem skulle du vilja visionera tillsammans med? Det är så mycket lättare när man kan stötta varandra. Det behöver inte vara någon du arbetar tillsammans med. Låt var och en få tid för sina visioner och agera bollplank och pepp åt varandra.

Alla gillar inte tidslinjer på papper. Det fungerar jättebra om du är en person som tänker i bilder, någon annan kanske hellre formulerar sig i skrift eller på något annat sätt.

Låt oss skapa ett fantastiskt 2013!

Läs också Eva Janséns inlägg om fungerande nyårslöften och mitt eget inlägg om det system jag använder till vardags för att se till att planerna också blir verklighet.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
5 Kommentarer
 1. Elisabeth
  Elisabeth says:

  Önskar dig ett härligt 2013. Ska själv sätta mig idag med min planering. Härligt att träffa dig Lisa i samband med 2012 års bokmässa. Hoppas vi får möjlighet att ses igen.
  Ett härligt och inspirerande inlägg!

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] året skrev jag Skapa ditt 2013 om hur jag och mannen i mitt liv brukar resa bort några dagar för att tillsammans drömma fram […]

 2. […] verkligheten Tweetvar addthis_config = {"data_track_clickback":true};Jag har tidigare beskrivit den årsplanering som jag använder som egenföretagare för att veta att jag är på väg åt rätt […]

Kommentering är stängd.