Sverige har EUs äldsta chefer!

I Almedalen var jag på ett intressant seminarium arrangerat av Scouterna och Ledarna. Det handlade om det faktum att Sverige har EUs lägsta andel av chefer under 40 år! Bara ca 25% av svenska chefer är under 40, vad beror det på? Erfarenhet säger någon, en chef måste ha erfarenhet… Ja, men hur kommer det sig att det tar längre tid att få erfarenhet i Sverige än i andra europeiska länder? Eller är det så att vi värderar erfarenhet högre än annan kompetens? ”Vi måste släppa bilden av grosshandlarchefen och acceptera att en chef kan se ut på olika sätt” sas det bla under seminariet.

Seminariet tog också upp sambandet mellan chefskap och idéellt engagemang, och det är tydligt att det finns. Jätteintressant tycker jag som ju jobbar mycket med idéella organisationer och uppmuntrar unga att engagera sig och våga ta uppdrag.

Seminariet var uppbyggt kring en undersökning genomförd av Novus, du kan läsa fler siffror och fler reflektioner kring seminariet från en av paneldeltagarna här.

Så vad tror du, varför har Sverige lägst antal chefer under 40?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
1 svara
 1. Lisbeth Rydén
  Lisbeth Rydén says:

  Utan att ha läst undersökningen så är min spontana reaktion: varför vill någon vara chef?

  Det kanske är så att vi i Sverige ser andra vägar till ”arbetslivslycka” än den klassiska karriärstegen. Om man söker frihet, utmaningar, självständighet är kanske inte chefsvägen det bästa alternativet? En chef blir oftare upptagen med en massa mängd arbetsuppgifter som man varken kan säga nej till eller delegera; en mängd detaljsaker som omgivningen tycker att man måste ha en åsikt om; en mängd personliga ärenden av karaktären rehab, sjukskrivningar, sena ankomster, missbruk, konflikter etc etc. Det där med utmaningar, frihet och självständighet blir då ganska marginella möjligheter.

  Allt detta kanske man kan säga kompenseras av att man får bättre betalt och en högre status. Det är tveksamt om alla chefer faktiskt har speciellt mycket bättre betalt om man ser till antalet timmar de arbetar, även om många absolut har bra betalt.

  Än mindre osäkert är om det ger någon högre status att vara chef i Sverige. Vi är ett av de ”plattaste” länderna i världen (tror jag). Många fördelar med det, men att bli chef blir då inget större statuslyft. Så frågan är: är det värt besväret?

Kommentering är stängd.