Arbetsglädje

Hur är det med din motivation på jobbet? Känns det kul och inspirerande eller längtar du mest efter nästa kaffepaus?

Vi menar att arbetsglädje och motivation till stor del är en ledningsfråga. Samtidigt finns det mycket som du kan göra själv för att göra jobbet roligare och mer meningsfullt. Det här är ett av de områden vi gärna arbetar med, bland annat genom föreläsningar och workshops. Här har vi samlat ihop några av våra bästa tips.

 • Det första steget mot att förändra din arbetssituation är att du tar dig själv på allvar. Lyssna på dig själv. Bestäm dig själv för att du tänker skapa förutsättningar för dig att må bra.
 • Vad ger dig energi på jobbet? Och vad är det som dränerar dig? Här behövs det lite utforskande. Skapa en drömbild av din perfekta arbetssituation. Hur ser bästa möjliga arbetsdag ut? Styr sedan mot drömbilden, både i det stora och det lilla. Be om det du behöver, tala om för din chef vad du behöver för att må bra och vara kreativ. Vilka förutsättningar kan du skapa själv? Fokusera på det du kan påverka.
 • Vi människor är ofta väldigt bra på att lyssna på det som är negativt och kritiskt. När vi får positiv feedback slår vi den ifrån oss. Vi kan också lätt bli kritiska och hårda mot oss själva. Gäller det dig? Bestäm dig i så fall för att ändra på det. Se och ta emot det som är positivt. Var snäll mot dig själv. Det kommer att ge dig energi så att du orkar förändra din situation.
 • Vad säger du ja till i livet – och vad väljer du bort? Se till att det inte alltid är dig själv du säger nej till, till exempel genom välja bort fritidssysselsättningar eller vila för att hinna med mer jobb.

Har du andra tips eller erfarenheter? Berätta!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
3 Kommentarer
 1. Sanna
  Sanna says:

  Har just gått igenom en tid av total brist på motivation och det var för min del näst intill enbart en ledningsfråga. Men det har varit en oerhört lärorik period i min roll som HRkonsult att själv vara föremålet som behövde peppas och fundera över vad som driver mig. Jag var rätt snabbt klar över att jag inte kan ha det så här på jobbet och började söka en den jobb samtidigt som jag tog hjälp av coachning för att reda ut vad det var som hade fått mig att tappa motivationen så fullständigt för ett jobb jag eg tycker är väldigt roligt. Jag fick dock inget nytt jobb i vintras/våras och det är jag glad för idag, då hann jag bearbeta hela processen och komma ut klar över vad jag vill på andra sidan, då fick jag 2 bra jobb att välja på. Jag lämnar nu en organisation där takhöjden har sänkts väsentligt och går till ett jobb med en chef som är sååå bra (vi har jobbat ihop tidigare. Under tiden det var som värst letade jag aktivt efter saker som var roliga och gav mervärde, för min del handlade de koncerngemensamma aktiviteterna som gav mig kraft att blicka framåt och ta mig igenom dagarna då den egna org dränerade mig på energi. Nu känns det riktigt riktigt bra och jag ser fram emot då jag börjar mitt nya jobb :=)

 2. Marie Antman
  Marie Antman says:

  På min avdelning gjorde vi en gemensam lista på saker som gör oss glada och saker som dränerar energi. Den först nämda har vi skrivit upp på vår whiteboard och den hjälper oss att påminna varandra om hur vi ska jobba för att jobbet ska vara kul.

 3. Lisa Moraeus
  Lisa Moraeus says:

  Tack Sanna och Marie för att ni delar med er!

  Jag tror verkligen på det där med att ta sig själv och det man känner på allvar. Det är först då det går att påverka sin situation. Något som ni ju båda två ger exempel på. Vi ska ju må bra på jobbet! Allt annat är orimligt, när vi tillbringar så stor del av våra liv där.

Kommentering är stängd.