Årets Göranpris till Carin Götblad

Det kvinnliga Nätverket Göran startades 1999 som en reaktion på att det i börsnoterade företag fanns fler VD:ar som hette Göran än vad det fanns VD:ar som var kvinnor. Idag är fördelningen fortfarande densamma, men nu heter de visst Anders istället. Det finns alltså mer arbete att göra för att uppnå en bättre balans i våra företag…

Varje år delar Nätverket Göran ut ett pris till en kvinna som är en förebild för andra. Första priset delades ut 2004 och man letar efter någon som har nått framgång med bibehållen balans i livet. Det behöver inte betyda framgång i ekonomiska mått mätt, utan juryn letar efter någon som arbetar aktivt för att förändra strukturer och vill gärna se att man har en viss ”aktionsradie”. Att det man gör når ut till en stor grupp människor.

Vinsten är den summa som är den genomsnittliga skillnaden mellan mäns och kvinnors årslön, en summa som hämtas från SCB och som man vill ska minska år från år. Tyvärr är inte det fallet. Här kan du läsa vad summan varit sen start och vem som fått priset. I år var den 52 800 kr – en helt makalös summa om du tänker efter!

De tre nominerade

Igår på den årliga Mötesplats Göran samlades ca 250 kvinnor för att ta del av prisutdelning, föreläsningar och härligt mingel bland många utställare. Vid prisutdelningen kallades de tre nominerade upp på scen och fick presentera sig; Anna Spjuth, VD för Hasseludden Yasuragi, Lina Thomsgård, FRAU/Rättviseförmedlingen och Carin Götblad, länspolismästare i Stockholms län, representerad av sin manlige sekreterare.

Och vinnaren är…

Motivering:
Carin Götblad har genom okonventionella metoder skapat stor förändring i en av Sveriges största myndigheter. Genom att erbjuda personalen att prova nya platser har fler kvinnor fått ledande positioner och fler män börjat arbeta med det som tidigare var traditionella kvinnoposter. Carin tycker att det är lätt att hamna i duktighetsfällan som kvinnlig chef och uppmuntrar istället till att vara sig själv och inte leva upp till idealen. Hon har utvecklat många konkreta metoder för att skapa förändring och nå resultat genom att agera utanför normen.

Carin Götblad kunde själv inte närvara, men blev uppringd via Skype och den intervjun spelades in och visades vid utdelningen. Carin Götblad har åstadkommit en fördubbling av antalet kvinnliga chefer inom polisen sedan hon började där. Ett exempel på en konkret effekt av det är att man använder tårgas mindre ofta vid större ingripanden (vilket i stort sett alltid leder till våldsamma drabbningar) och förhandlar mer. Carin Götblad säger i Skypeintervjun att hon gillar att byta plats på män och kvinnor – det händer alltid spännande saker då! Hon säger också att när saker inte funkar tänker hon gärna ”jaha, hur blir det om vi gör tvärtom?”.

Skrämsel underskattat?

Ett citat från den här intervjun är att ”skrämsel är underskattat i svenskt ledarskap, ibland behöver vi skrämma folk till engagemang”. Kanske ligger det något i det? Vi människor blir lätt invanda i vår vanliga lunk och behöver då och då väckas för att se vad som behöver göras. Vad tror du?

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] om 2011 års pristagare här: Årets Göranpris till Carin Götblad Göranpriset, Nätverket Göran, Soledad Piñero […]

Kommentering är stängd.