Citrusfrukt och arbete

Naturen sprakar i alla dess färger. Luften är hög och klar. Arbetsuppgifterna är uppe på 100 % efter sommaruppehållet. Oj, vad det går undan. Det produceras, samverkas och kläcks idéer som aldrig för.

När man kommer hem på kvällen så slänger man ihop en höstgryta innan man kör barnen till någon fritidsaktivitet. Har man riktig tur så hinner man med ett kvällsmöte under tiden som barnen pysslar med sitt.

Skönt utmattad kryper du upp i soffan med en kopp te och en varm filt på kvällen och känner hur det börjar värka i kroppen, näsan är täppt och en svag huvudvärk gör sig påmind.

– MEN, inte NU!!

Jag har inte tid! hur skall jag hinna med morgondagen? jag knyter näven i fickan och slänger i mig några vita huvudvärkstabletter och en näve c-vitaminer. För man måste ju hinna med nästa dags arbetsuppgifter.

Vilken huskur fungerar för dig? Äter du extra mycket vitaminer under hösten? Hur skall man orka med den goda träningen när en förkylning har tagit ett skamgrepp i ditt bröst? Frukt – det är bra! kanske lite extra citrusfrukter hjälper dig på vägen. Hur mycket vitlök kan jag äta innan jag stör för mycket nästa dag?

Fast lite snuva har väl ingen dött av? Bara jag tar mig igenom den här dagen också, så hinner jag bli klar med nästa uppgift också. Sedan så kan jag bli sjuk. Eller kan jag inte? Har man tid idag att bli förkyld. Blir man oftare förkyld idag än igår?

Det kanske inte är ok att bli sjuk på ditt arbete? Kanske känner du dig som en svikare gentemot dina arbetskamrater om du är sjuk?

Kanske det är dags att prata på nästa arbetsplatsträff om kulturen på arbetet om ni skall ha det när ni är sjuka? Är det ok att vara sjukskriven för en förkylning. När skall man arbeta hemifrån, om man över huvudtaget skall göra det? Vad är bra på kortsikt eller lång sikt? På kort sikt så blir kanske den snabba lösningen tills i morgon klar. Men på lång sikt så kanske vi får hantera längre sjukskrivningar, då medarbetaren blir utbränd p.g.a. att man har arbetat för fullt när man borde kurera sig med lite snabbt och enkelt.

Med en vitlök i fickan håller vi bacillerna på avstånd och tar oss an nästa uppgift.

Patrik Ekstrand
Senaste inläggen av Patrik Ekstrand (se alla)