”Fackförbundet” Löntagarna läggs ner

Häromdagen läste jag något jag hoppats på ett tag, att det till Sverigedemokraterna kopplade fackförbundet Löntagarna läggs ned. Jag har tidigare kritiserat dem och deras stadgar, något som även uppmärksammades av Inte Rasist MEN. Tydligen räckte inte pengarna från de rekryterade medlemmarna för att driva verksamheten.

Det som sen är intressant är just utifrån deras stadgar och att de ännu inte har några valda ombud, något som Jenny Bengtsson uppmärksammat

 Löntagarna kan inte läggas ned. För att lägga ned Löntagarna behövs det nämligen kallas till kongress. Inte en gång utan två. En av kongresserna ska vara ordinarie, vilket då ska vara 2017 om en ska tro stadgarna i övrigt.

Enligt mig är det här ett tydligt tecken på att några har bristande kunskap, dels i demokrati, men även i hur en förening kan nå nya medlemmar. Att sätta sig i en styrelse och sen hävda att du som tror på oss ska gå med här, istället för att starta en diskussion med många, känna av möjligheterna att växa och sen skapa en förening.

En fackförenings styrka bygger till största del på organisationsgrad och då medlemsantal för att kunna vara trovärdig och bibehålla sin påverkansmöjlighet. I detta glädjer det mig att många fackförbund idag växer, för vissa för första gången sedan 80-talet.

 

Jag vet en grupp med stort behov av att kunna organisera sig som jag framöver gärna hjälper när de är redo. Mer om det kanske kommer senare.

 

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)
2 Kommentarer
  1. Lisbeth Rydén
    Lisbeth Rydén says:

    Hej Andreas! jag har dålig koll på den fackliga världen men oavsett vad man tycker om SD eller Löntagarna så finns det väl en grundläggande problematik när fackliga medlemmar utesluts för att de inte har ”rätt” värderingar? De kan ju också behöva fackligt stöd i relation till sin arbetsgivare? Hur vet man vilka värderingar människor har? Var går gränsen för vilka värderingar man får ha? Får man ha dem men inte yttra dem? Får man yttra dem muntligt men inte i text (där det blir spårbart)? På vilket sätt demonstrerar facket ”allas lika värde” när styrelser sparkar ut alla som inte tycker som de tycker att man ska tycka?

    De som startade Löntagarna verkar både naiva inför uppgiften och kanske en aing okunniga om vad som krävs för att starta och driva ett fackförbund, men anledningen till att de känner att de behövde göra det – den måste väl tas på allvar av den ”traditionella” fackföreningen – som ju till stora delar har varit väldigt politiskt knutet? Att ha borgerliga värderingar har inte alltid varit välkommet i vissa fackliga kretsar (kanske är så fortfarande på sin ställen??). Man kanske har fått vara medlem men man har inte fått några förtroendeuppdrag… eftersom de som har haft makten har ansett att de inte delar ”rörelsens värderingar”.

    Helt enkelt tycker inte jag att det är med alla dessa uteslutningar pga medlemskap i SD. Eller är det det från fackligt perspektiv? Är det solklart att det är rätt? Är det kristallklart var gränserna går?

    • Andreas Brömster
      Andreas Brömster says:

      Jag är av den åsikten att du ska inte gå med i en förening där du inte kan skriva under på dess värderingar. Det är inte idag en rättighet att få vara med i vilken förening du vill och så länge fackförbunden är föreningar så kommer det se ut såhär.

      Nu är jag tack o lov inte i en position att det är jag som beslutar men jag uppfattar det som att SDs värdegrund och den fackliga organisationens inte har ansetts förenlig av den styrelsen som beslutat.
      Återigen, fackligt medlemskap innebär både en rätt till företrädarskap men även att du delar värderingarna

      Självklart ska förbunden vara politiska men jag anser inte att de ska vara partipolitiska. Vi bör driva linjen förvåra medlemmar med partier som vi anser driver de frågorna.
      Ja, blå politik har inte alltid varit uppskattad men där är det skillnad mellan LO-förbunden och tjänstemannaförbunden i mina ögon.

      Inget är kristallklart och därav är jag tacksam att det inte ligger på mitt bord.

Kommentering är stängd.