Får din styrelse arbeta ostört?

Tack Maria för att det löste sig i tisdags, jag var hemma och vabbade och ville ge detta mer energi än som då fanns.

 

Nu har många föreningar haft sina årsmöten, det högsta beslutande organet i en förening. Där har medlemmar möjlighet att påverka och ha åsikter, jag har skrivit om det här. Jag älskar stadgar och att bolla styrelsearbete med aktiva medlemmar eller förtroendevalda. Det finns många frågor kring valordning, årsmöten och motionsskrivning men de svåraste frågorna handlar oftast om styrelsens arbete och ordförandes roll.

Men, nu eller snart är årsmötet över och styrelsen som blivit vald av medlemmarna måste få arbetsro under det kommande verksamhetsåret. Det är inte alltid lätt att få det att fungera, Katarin Bivald har sagt att ”En styrelse är ett sadistiskt gruppexperiment, uttänkt av en ond valberedning, till en organisations oheliga nöje.” Här gäller det alltså att ordförande ska ha den tid och de verktyg som krävs för att leda styrelsen och styrelsen ska ha ro att fatta beslut för föreningen inom ramen för stadgar och årmötesbeslut.

Det är enligt mig inte i föreningens bästa att då som medlem klaga och gnälla, skicka elaka mail eller snacka skit bakom ryggen på ledamöterna. Ta upp det direkt, gör en skrivelse med tydliga frågor till styrelsen eller fråga revisorn om allt verkar gå rätt till. Självklart ska en styrelse vara beredd på kritik men arbetet blir alltid lidande om den kritiken är personlig och osaklig. Jag känner till flera styrelser som avgått på grund av att en liten grupp medlemmar utsatt dem för konstanta påhopp, tänk på att medlemmarna själva har valt styrelsen!

Med det önskar jag alla styrelser, ordföranden och övriga ledamöter ett gott verksamhetsår 2014.

Andreas Brömster
Senaste inläggen av Andreas Brömster (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Brömster skrev om föreningsliv, årsmöte och styrelse härom dagen. Jag har samma upplevelse som Andreas, det vill säga att konflikter och oenigheter som hanteras […]

Kommentering är stängd.