För mig är ordet KARRIÄR inte lika laddat….

Jag ska blogga om karriär här på Ett Gott Arbetsliv. Jag vill skriva så att du ska tänka efter. Diskutera. Fundera. Göra dina val. Ge dig tips, råd. Inspirera!

Tänk på ordet KARRIÄR, vilken bild dyker spontant upp i ditt huvud?
En del människor tycker att ordet ”karriär” är ett fult ord. Många föreställer sig någon yngre person på väg mot den yttersta chefstoppen.
Men visst har väl en sjuksköterska en karriär, även om att hon inte är läkare? En balettdansös även om hon inte är prima ballerina? Eller molekylärbiologen och receptionisten? För mig är ordet karriär inte lika laddat. Jag vill att du ska trivas med ditt yrkesliv och om du inte gör det, ändra på situationen.

Alla har vi gjort ett val där vi tagit medvetna beslut och – ibland omedvetna – för att forma vår framtid så som vi vill ha den. Och förhoppningsvis inte så som andra vill att vi ska ha den!
Utbildning, kompetens och vilja är bra beståndsdelar när man vill bygga sin karriär, driftighet och att kunna marknadsföra sig själv, likaså.

En föränderlig marknad kan ibland kännas ganska otrygg för den enskilde individen, men den ger oss också nya möjligheter.
Nya karriärval, jobbrotation, delat ledarskap, friår är några exempel på detta.
Lägger du upp en klok karriärstrategi, breddar du din kompetens, ja, då utökar du din anställningsbarhet och då har du definitivt en större chans att få tag i ett arbete som du brinner för.

Behovet av kompetent arbetskraft ökar ständigt. Vi stannar inte längre på samma jobb livet ut och vänta på en guldklocka när vi pensioneras. Och förresten, det är inte helt säkert att vi får den där guldklockan i alla fall.
Tiderna är förbi då man var trogen en arbetsgivare hela arbetslivet igenom. Idag kan vi korta ner vår arbetstid, rotera mellan två jobb, ta timeout, tjänstledigt eller studera – allt medan vi är anställda. Tänk vilken valfrihet! Vilka möjligheter!

Jag frågar dig nu: Vilka karriärval har du gjort? Vad vill du ändra på? Hör av dig så diskuterar vi karriär!

Jeanette Gardner
Senaste inläggen av Jeanette Gardner (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Gardner har skrivit ett premiärinlägg om sitt område – karriär – och framöver kommer du att kunna ta del av hennes inlägg […]

Kommentering är stängd.