Har du blivit utsatt för e-learning någon gång?

Under ett startmöte hos en kund i höstas frågade min kollega om de hade jobbat med e-learning tidigare. ”Jo, det har vi väl blivit utsatta för någon gång”, blev svaret. Min kollega och jag skrattade lite åt detta, för tyvärr är det en ganska vanlig uppfattning.

e-learning: Bild lånad av skillsconverged.com

Kunskap som inte repeteras kort inpå inlärningstillfället faller snabbt i glömska.

För att företag och medarbetare ska kunna växa är det viktigt att kontinuerligt se över kompetensbehov och se till att motivera och uppmuntra individer till personlig utveckling. Jag har grundinställningen att alla vill lära sig nya saker, alla vill bli bättre på det de gör.

Begreppen

Okej, vi börjar från början och reder ut begreppen. E-learning – ännu ett engelskt begrepp som rotat sig i företagssvenskan. I engelskan är e-learning ett paraplybegrepp som omfattar allt lärande som sker via digitala medier – webbaserade kurser, pedagogiska mobilapplikationer, distansutbildningar och socialt lärande som sker via samarbete och sociala medier.

Den här bloggen är ett gott exempel på socialt lärande. För visst är det just det vi gör här? Delar erfarenheter och tankar och lär varandra nya saker.

Om vi ska använda svenska ord kan vi kalla engelskans e-learning för e-lärande. Det vi i Sverige kallar för e-learning syftar ofta till en specifik kurs, så det kan vi här kalla e-kurs.

Många fördelar

Det finns många fördelar med e-lärande. Huvudargumentet är ofta att det är billigare, pengarna för både resor och logi sparas in eftersom kursen komma till användaren istället för att användaren kommer till kursen.

Givetvis finns det fortfarande vissa ämnen som lämpar sig bättre i klassrumsmiljö och det kan ligga mycket värde i att under kursen få träffa kollegor och byta erfarenheter med varandra.

Men det är också just här jag ser den stora framtiden för e-lärande, det sociala! I takt med att folk blir allt mer bekväma i att röra sig i sociala medier så som Facebook, Twitter och forum på internet blir det också allt enklare att bygga in sociala funktioner i digitala lärande. Det kan vara allt från lösa problem tillsammans med en kollega i andra änden av landet till att dela reflektioner efter en avslutad kurs.

Alla som någon gång blivit skickade på en tråkig kurs för att lära sig saker som inte känts relevanta räcker upp en hand…

En stor fördel med att få gå en utbildning på sin egen arbetsplats är också att det blir ett kortare avstånd mellan lärande och tillämpning. När de nya kunskaperna får användas nära inpå lärotillfället blir det lättare att göra rätt och lättare att komma ihåg till nästa gång.

Det finns många studier som visar på att kunskapar blir mer långvariga när den sker i anslutning till tillämpning. Minneskurvan dalar raskt utan tillämpning. Därför är det glädjande att det blir allt vanligare med kurser som är kortare moduler som kan tas vid behov, istället för att det blir långa kurser med långa mellanrum.

Why should I memorize something I can so easily get from a book?” ska ha Einstein ha svarat på frågan om varför han inte kunde sitt eget telefonnummer. Och vi vet ju alla hur det gick för honom…

I det här inlägget har jag bara skrapat lite på e-lärandets yta. Framöver kommer jag att fördjupa mig inom olika aspekter av modernt kompetensutveckling. Är det något särskilt du undrar eller vill läsa mer om? Berätta gärna i kommentarsfältet!

4 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Den här bloggen är absolut ett exempel på socialt lärande! :)

  Jag ser fram emot fortsättningen kring e-lärande! Jag är lite nyfiken på hur man planerar en utbildning som ska baseras på nätet. Behöver man tänka annorlunda än vid en ”fysisk” utbildning? Skiljer sig pedagogiken åt?

 2. Emma
  Emma says:

  Tack för kommentaren, mycket bra frågeställningar! Svaret på dina frågor är ja, det skiljer sig åt. Ser fram emot att skriva mer om detta till nästa inlägg!

 3. Lisbeth Rydén
  Lisbeth Rydén says:

  Hej Emma!

  Jag antar att jag är en av dem som blivit ”utsatt”, om än i små mängder. De få gånger jag har kommit i kontakt med det har det däremot varit nästan kränkande att genomföra det. Fåniga frågor (med uppenbara inbyggda budskap, som om jag vore dum i huvudet) samt med ännu fånigare illustrationer eller käcka beröm för svarande på frågor av arten Grattis! Bra jobbat! Bevare mig för det.

  Det är dock ett tag sedan och utvecklingen går förhoppningsvis framåt, även om jag har hört om rykande aktuella exempel på, i mitt tycke, fåniga och i princip kränkande, e-learninginsatser. Ett problem är väl att många av oss har den erfarenheten och det blir då en tröskel man behöver komma över innan man vill göra det igen, även om utbildningen nu skulle se helt annorlunda ut. Vore kul att få höra positiva erfarenheter av e-learning.

  PS: Välkommen till blogg-gänget!

 4. Emma
  Emma says:

  Hej Lisbeth,
  Tack för välkomnandet och din kommentar!
  Visst går utvecklingen framåt, men som med allting finns det mycket att arbeta med.

  En stor bit i det hela ligger i samarbetet mellan beställare och leverantör. Oftast inleds det med stora grandiosa idéer och allt efter som tiden går blir det en visklekseffekt där originaltanken hamnat långt bort från slutresultatet.
  Planering och mod är viktigt. Det är inte alltid företag som beställer e-learning är helt färdiga med vad de vill ha med i sin kurs, vilket gör att en stor del av deras budget och tidplan äts upp av arbetet med att definiera och avgränsa inlärningsmålet.

  På Facebook fick jag kommentaren att e-learning inte fungerar ensamt. Och det håller jag verkligen med om. Ett annat arbetsområde inom e-learningens värld är för företag att jobba med hur de presenterar kursen för sina anställda, och hur de jobbar med uppföljning.
  Som med allting annat är det viktigt att ha en känsla av sammanhang.

  Inlärningsmål och implementering och uppföljning är ämnen jag också gärna fördjupar här på bloggen.

  Tills dess är ni varmt välkomna att läsa mina blogginlägg på http://nlearn.se

  Glad påsk!

Kommentering är stängd.