Heltidsarbete att vara sjuk

Man brukar säga lite skämtsamt att man måste vara frisk för att orka vara sjuk, med den administration som krävs…

Nu har jag känt på detta… Jag är sjukskriven sedan slutet på april då jag blev påkörd av en bil när jag cyklade till tåget. Mitt ben blev illa skadat och jag hoppar fortfarande på ett ben med hjälp av kryckor.

20110707-084313.jpg

Hur mycket pappersarbete som helst...

 

Det fungerade smidigt med Försäkringskassan
Ett ben med flertalet frakturer är kanske inte så mycket att diskutera och de frågor de hade kunde vi ta på telefon. Men omfattande blanketter ska fyllas i, dels för sjukpenningen och dels för att anmäla arbetsskada (jag var på väg till jobbet) så att det finns noterat om framtida besvär av det här påverkar min förmåga att arbeta.

Skadan ska anmälas till försäkringsbolagen
Till bilistens trafikförsäkring. Till min privata olycksfallsförsäkring och den jag har genom företaget. Tonvis med papper!!! Och att förstå systemet med vilka delar av försäkringsbolagen som hanterar vad och vem som betalar ut ersättning för de uppkomna skadorna. Den trasiga cykeln på ett ställe och mig och mina trasiga saker på ett annat. Och då är det fortfarande bara trafikförsäkringen…

Polisen vill ha papper till sin utredning
För att förstå vad polisen behöver vill jag begripa gången med ärendet där. Det tog några samtal till olika ställen innan jag fick ihop bilden. Sen prata med sjukhuset för att få vettiga utdrag ur journalerna för att visa vilka skador jag fått. De hade fått fel på en kod i sin registrering så den behövde ändras och nya papper skickas… För att inte två veckors detaljerade sjukhusjournaler ska bli offentlig handling behöver detta gå genom mig.

Och mitt i detta ska jag försöka rehabilitera mitt ben.
Sjukgymnast varje vecka och dit åker jag sjuktransport. Återigen administration som inte alltid funkar. Hälften av gångerna hittills har något krånglat med intyg som inte finns där det ska osv.

Jag kan inte låta bli att undra;
hur gör man om man är ännu mer sjuk än jag? Eller om man har svårt att förstå systemet? Eller tycker det är ännu svårare att fylla i blanketter än vad jag gör? Jag har jobbat på en myndighet så jag tycker att jag begriper mycket av detta, men storknar ändå emellanåt.

Min räddning i blankett och pappersöversvämningen
är att tänka på Ordläkare Anna Källdén och hennes tolkning av de förtryckta blanketterna. Då orkar jag lite till. :) Det är bra synd om de där blanketterna som är så förtryckta att de inte får vara som de vill. Min pärm är full av stackars förtryckta blanketter som behöver tas om hand…

Ta gärna lite extra hänsyn till den förtryckta blanketten

De flesta formulär är från början skapta för att förenkla något. Det är orimligt att tro att alla frågor som vi vill svara på redan finns med i den förtryckta mallen. Som tur är finns det oftast utrymme att skriva till kompletterande information. Det behöver däremot stå väldigt tydligt att vi uppmanas göra detta för annars finns det risk för att vi låter bli att dela med oss av vår intelligens och kompetens och istället väljer att känna oss förtryckta.

Ur
Antingen så känns det rätt eller så tjänstefel
av Anna Källdén

Maria Kullberg
KullbergUtveckling

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)