Kan man vara föräldraledig?

Ofta hör man att det är svårt att vara föräldaledig när man är egenföretagare. Det verkar generellt vara svårare för män än för kvinnor, framförallt när man lyssnar på anledningar till att män generellt tar ut så få föräldradagar (i snitt 22% 2009 enligt SCB). Kvinnor som är företagare tar föräldraledigt och deras företag tycks på något märkligt sätt överleva… Hmm, men det var inte det det här inlägget skulle handla om.

Så, hur gör man då? Ja, för min del så har jag haft anledning att fundera på det eftersom jag väntar mitt tredje barn inom några veckor, och kommer att vara föräldraledig. Och tänk, jag tycker att kombinationen egenföretagare och föräldraledig känns optimal!  Som egenföretagare släpper man ju aldrig jobbet eller företaget till 100 %, eftersom det är helt och hållet upp till mig hur mitt företag utvecklas. Så det är klart att jag kommer att fortsätta hålla kontakt med en del kunder och mitt nätverk, men jag gör det ju på mina egna villkor, när det passar mig. Om jag vill ta ett kort uppdrag, eller hålla en utbildning någon dag så kan jag göra det, eftersom min barn har en pappa som gärna är hemma med dem, och en familj omkring mig som gärna hjälper till. Det hade självklart varit tuffare som ensamstående utan socialt nätverk (har en enorm respekt för ensamstående föräldrar).

Eftersom mitt företag är relativt nystartat så baseras min föräldrapenning på vad en anställd i min bransch skulle kunna tjäna, och inte på den omsättningen eller vinst jag har haft hittills. Så det är väldigt förmånligt för min del, jag förstår att det kan vara tuffare för många med andra förutsättningar.

Så min slutsats (som jag ju var tvungen att komma fram till) är att självklart kan man vara föräldraledig när man är egenföretagare! Vill man ha barn så finns det ju inte mycket att välja på, eller hur? Så nu tänker jag fokusera på att vara mamma fram till slutet av september, då kommer jag att börja trappa upp min verksamhet igen. Det här är mitt sista inlägg här på Ett Gott Arbetsliv på ett tag, men jag är tillbaka igen i höst.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
2 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Hej Camilla!
  Stort tack för alla dina inlägg här på Ett gott arbetsliv sedan vår start i höstas! Det har varit mycket roligt att läsa och tänka till kring det du har skrivit om, och jag är jätteglad att du vill fortsätta skriva igen längre fram. Skulle du få skrivklåda eller diskussionslusta innan dess så vet du var du hittar oss. :-)

  Just nu vill jag önska dig all lycka till med det nya liv du ska få ta hand om och lära känna. Njut och ta vara på den tid i livet som går allra fortast. :-)

  Varma hälsningar
  Maria

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Jag har turen att kunna göra en ganska mjuk övergång genom att jobba ca 50% under hösten. I mitt sista inlägg i våras filosoferade jag kring möjligheterna att faktiskt vara föräldraledig som […]

Kommentering är stängd.