Påverkas du av vädret?

Regn, regn och åter regn. Och jag som hade planerat att rusta segelbåten och glida ut på ett solglittrande hav halva semestern. Mellan varven vill jag såklart också sitta på en solig balkong med en bra bok, i händerna eller i öronen. Helt kört är det förstås inte än, men jag är ärligt talat trött på detta tråkiga väder!

Känner du igen dig? Är du som jag, en sådan som tror att humöret påverkas av vilket väder som råder? Har du tankar om varför just vädret är ett så flitigt använt samtalsämne världen över, eller har du exempel på hur bra och sämre väder påverkar din hälsa?

Lite kuriosa är att jag som dåvarande riksordförande i Unga Synskadade, för ett par år sen, fick vara med i ett inslag i Sveriges radio som handlade om hur man när man har någon form av synnedsättning, påverkas eller inte påverkas av vintermörker och gråväder respektive solsken. Så många allmängiltiga svar, kunde jag som ni nog förstår inte ge på den här frågan. Men självklart kan det uppstå svårigheter för exempelvis personer med ljuskänslighet under vissa väderförhållanden.

Praktiskt klagoämne

Jag och mina kollegor brukar ibland ägna oss åt att diskutera vädret. Senaste tiden har det mest handlat om att det väder vi har är så otroligt dåligt och att det dito vi önskar oss,  är alldeles för långt borta. Det kan till exempel låta så här: ”Snacka om att det är lågtryck ute, det känns i hela kroppen”. Eller helt enkelt ”Jag är så himla trött på det här regnandet! Vill ha SOL….” Ja, som ni hör, vi gör som de flesta andra och klagar en del på vädret! Det är praktiskt i den meningen att man kan klaga hur mycket som helst, utan att någon tar illa upp. Men för all del, klagosångerna har heller aldrig kunnat påverka väderleken något nämnvärt. Är du en av oss som klagar, eller har du istället insett att det är hopplöst?

Vi kan inte direkt påverka vädret – men visst påverkar det oss!

Ibland har jag funderat på hur vi som människor i största allmänhet, påverkas av olika väder. Nu menar jag inte så mycket fysiskt, kroppsligt, utan mer till humöret och det allmänna psykiska måendet.

Säker på att någon lär ha forskat kring vädrets humörpåverkan, googlade jag häromdagen på +väder +påverka +humör. Jag fick bland annat upp en artikel i Svenska dagbladet, från juni 2006. Sin ålder till trots, presenterade den en del rön under rubriken ”Vädret vänder på humöret” – ett påstående som inte är så svårt att stämma in i, dessa regniga dagar.

Det som förvånar mig mest i artikeln är utvecklingen av så kallade ”biologiska väderprognoser” som tydligen några anställda hos SMHI ägnar sig åt. Man har liksom dragit det här med sömnsvårigheter vid hett väder, huvudvärk vid lågtryck och nedstämdhet vid grått och mörkt väder några extra varv. Jag som själv sällan är sen med att skylla mitt dåliga humör på ännu sämre väder blir helt salig…

Läs SvD:s artikel här: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/vadret-vander-pa-humoret_331548.svd

Att inse hur vädret kan påverka, eller snarare förstärka det humör eller känslotillstånd vi befinner oss i är en sak – men visst har vi väl fortfarande själva större inflytande över våra krämpor och tankar, än vad vädret har? Om så inte skulle vara fallet är de här biologiska väderprognoserna kanske något som arbetsgivare borde lära sig mer om, och om möjligt anpassa arbetets upplägg efter? ;-)

Fortsatt trevlig sommar, med hopp om solsken till alla som längtar!

 

 

Victoria Öjefors
Senaste inläggen av Victoria Öjefors (se alla)