Rum att skapa

Jag skriver det här i köket i den stuga nära Vättern där jag tillbringar några sommarveckor med familjen. Det regnar mot fönstret. Utanför sprutar det vatten ur stuprännorna. De andra har inte gått upp än. Jag har precis hällt upp en kopp kaffe åt mig.

Det här är en perfekt skrivmiljö. Känner mig inspirerad och hoppas att resten av familjen sover en bra stund till.

Den här våren har jag ägnat mycket tid åt skrivande. I september kommer min bok om ledarskap i ideell sektor ut. Texten är äntligen inlämnad och nu återstår bara att hitta en bra titel och att ta fram ett passande omslag till boken.

Jag bor i Stockholm. Mannen i mitt liv bor i Växjö med sina barn och jag reser ofta däremellan. Det finns det ett glapp på några månader mellan det rum jag har hyrt under mitt första Stockholmsår och den lägenhet jag flyttar in i till hösten. Under tiden hyr jag ett förråd där jag förvarar mina möbler och saker. Som om inte det vore nog så sålde jag för några månader sedan min lägenhet i Malmö som jag haft uthyrd möblerad.

Med andra ord har våren förutom skrivande också präglas av flytt och av resor hit och dit. Min bok har växt fram vid olika köksbord, på tåg och på caféer. Jag har blivit bra på att gå in i min lilla skrivbubbla var jag än är, så länge jag har ett par timmar på mig att arbeta ostört.

Häromdagen besökte jag Ellen Keys Strand: huset vid Vättern som hon lät bygga och bodde i under sista delen av sitt liv. Ellen Key hade förutom sina tankar om om jämlikhet och kvinnlig rösträtt även starka åsikter om inredning. Människor behöver ha det vackert omkring sig, menade hon. Då tänker vi bättre tankar.

I Ellen Keys Strand finns ett skrivbord i varje rum. De är placerade så att ljuset från ett fönster faller in från vänster. Ellen Key gillade inte elektriska lampor, hon tyckte att elektriskt ljus var fult.

För några år sedan besökte jag Roald Dahls hem utanför London. Han byggde en egen skrivarlya åt sig själv i trädgården, ett litet hus där han placerade sin favoritstol och ett litet bord. Där skrev han mycket disciplinerat, fyra timmar om dagen, på ett specialbeställt papper som var milt mot ögonen.

Jane Austen skrev större delen av sina romaner vid ett litet träbord i köket. Efter frukosten plockade hon fram papper och gåspenna och arbetade i några timmar, hela tiden beredd att lägga undan arbetet om någon kom på besök, för att slippa försvara att hon som kvinna ägnade tid åt sitt skrivande.

Virginia Woolf gjorde tillgången till en egen plats att arbeta på till en symbolfråga för de radikalt olika villkoren för kvinnor och män i essän ”Ett eget rum”.

Hur ser det ut för dig? Har du en arbetsmiljö som passar för tankar och kreativt arbete? Hur skapar du ditt eget rum?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
5 Kommentarer
 1. Marie
  Marie says:

  För mig är rummet där jag arbetar jätteviktigt – oavsett var det ligger. Arbetsrummet hemma, hos kund, vid köksbordet, ute, kontorshotell osv.

  Jag vill ha ordning och bortplockat. När jag kan, vill jag ha tända ljus och en oftast en kopp kaffe eller te. Då jobbar jag och mår som bäst!

 2. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Nu blev jag inspirerad till att städa på mitt skrivbord. :) Jag vill ha fint och kreativt där jag sitter men skrivbordet har en tendens att bli avstjälpningsplats och då är det inte speciellt kreativt längre. Jag gillar fria ytor där jag kan sprida ut mina idéer. :)

 3. Lisa Moraeus
  Lisa Moraeus says:

  Ja, jag har också svårt att tänka klart om det är rörigt omkring mig. Åtminstone om det är min egen röra!

  Jag gillade verkligen tanken på ett skrivbord i varje rum. Olika slags tankar kan ju behöva olika miljö.

  Men Jane Austen inspirerar mig också, jag brukar tänka på hennes pyttelilla träbord i köket när jag kommer på mig själv med att använda miljön som ursäkt för att inte sätta igång.

 4. Sousou
  Sousou says:

  För mig är rummet och arbetsmiljön väldigt viktig men jag tränar på att inte lägga för stor vikt vid arbetsmiljön utan försöka lita på att kreativiteten finns inom mig oavsett hur det ser ut runt omkring mig. Annars blir det lätt att jag skyller ifrån mig på miljön och tror att jag inte kan skapa fritt i en tråkig och ful lägenhet tex. Även om jag själv inte alltid lyckas uppnå det tillståndet i oinspirerande miljöer så strävar jag efter att ta ansvar för min inneboende kreativitet istället för att skylla ifrån mig på omgivningen för att skydda mig själv.

 5. Lisa Moraeus
  Lisa Moraeus says:

  Sousou, jag känner verkligen igen mig i det! Det gäller att avsätta tid åt att skapa en bra miljö för skapande, men samtidigt inte låta miljön bli en ursäkt för att inte skapa…

Kommentering är stängd.