Respekt på jobbet, vad innebär det?

Respekt på jobbet handlar inte bara om hur vi bemöter varandra, eller om att få respekt av andra. Det handlar till stor del om ömsesidig kommunikation och samarbete, men också om ansvar. Ansvar mot dig själv, dina kollegor och chefer.

För hur kul är det på en skala att göra ett halvdant jobb, slarva eller strunta i göra det du ska? Hur påverkar det din självrespekt och hur andra respekterar dig? Känns det inte bättre att gå hem från jobbet och känna dig nöjd med din insats? Att du har gjort ett bra jobb. Du har gjort ditt allra bästa, för dig själv och för dina kollegor och chefer.

Jobbar inte med hjärtat
Under mitt arbetsliv har jag sett så många som helt saknar respekt för sig själva och för andra. Gör så lite som möjligt, bryr sig bara om att tjäna pengar och jobbar inte med hjärtat. Ja, det kan ju så klart handla om att det är ett tillfälligt jobb, ett jobb där du inte vill vara egentligen och då inte bryr dig lika mycket. Fast då är det ju ännu större anledning att göra ett bra jobb och få bra referenser för ditt kommande arbete. Plus att känna dig stolt och nöjd med din arbetsinsats.

Ta ansvar
Har själv varit respektlös under en period i början av mitt arbetsliv, då jag ofta kom för sent och skyllde ifrån mig. Jag visade ingen respekt för mina kollegor eller för mig själv. Tog inte ansvar. Det ledde så klart till konflikter och dålig stämning. Ingen mådde bra och det skapade oro och stress. Brist på respekt kan också vara att låta något pågå utan att göra något eller säga ifrån, både som chef och som kollega. Det skapar en tysthetskultur där alla tassar på tå för varandra, är artiga men egentligen tycker och tänker något annat.

Noll arbetsglädje
När någon missköter sitt jobb drabbar det både dem själva och andra. I temwork gäller det ju att tänka ett steg till. Inte bara bry mig om vad jag själv behöver göra utan också tänka på mitt team. Om jag inte gör något eller lämnar något så att min kollega får det extra jobbigt så visar jag varken respekt eller tar ansvar. Och hur ska jag då kunna få ett bra bemötande eller få respekt? Det blir dålig stämning lika med noll arbetsglädje. Det kan ju förstås finnas godtagbara förklaringar, men då måste det kommuniceras. Inte bara struntas i.

Våga fråga
Det kan ju också finnas andra orsaker till att någon inte sköter sitt jobb eller beter sig respektlöst; då behöver vi ta reda på det. Våga fråga hur personen har det, och om det är något hen kanske behöver stöd eller hjälp med för att klara arbetsuppgifterna.

I artikeln ”En frisk arbetsplats är en där man komminucerar”  som en kollega till mig skrev 2014 uttalar sig forskaren Christer Eldh. Han har skrivit en avhandling om hur dålig kommunikation kan skada både individ och organisation, och omvänt. Hans nyckelord är respekt.

”Respekt är inte bara att springa omkring och vara artig, det är att ta varandra på allvar.”

 

Känner ni igen något av det här? Vad har ni för erfarenheter? Vad kan vi göra? 

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)