Rita ett livsträd för nuläge och drömläge - psykolog Lina Bodestad på Ett Gott Arbetsliv

Rita livsträd för inspiration inför det nya året

Allaredan har det hunnit bli julvecka – jag kan knappt fatta det, hur är det med dig själv? Oavsett hur den tid du har framför dig ser ut, hoppas jag att du kommer att få åtminstone någon stund under storhelgerna för att hinna varva ner, reflektera och blicka framåt. Ett enkelt och lättsamt sätt för dig att göra detta är att rita ett livsträd, som jag tänkte beskriva i dagens inlägg.

Jag har länge varit förtjust i den här tiden på året, och då framför allt i förväntningarna på det alldeles färska och nya år som väntar bara där framme runt hörnet. Jag brukar ta en stund när jag hinner i mellandagarna för att reflektera och blicka framåt. Vad vill jag ha ut av nästa år? Vad vill jag uppnå? Finns det något jag vill ändra på? Något jag vill lägga till eller dra ifrån?

Rita ett livsträd med inspiration inför det nya året

Ett enkelt och lite roligare sätt att göra denna reflektion, är att rita ett livsträd. Eller egentligen två livsträd – ett som beskriver nuläget, och ett annat som visar drömläget. Man börjar med att skissa ett träd, där stammen och rötterna representerar det som just nu är basen och som det finns mest av i livet. Sedan lägger man till olika tjocka grenar och skriver på dem vad de symboliserar.

Har jag exempelvis haft ett år med väldigt mycket jobb, blir Jobb en tjock gren. Inte riktigt hunnit med att träna så mycket som jag hade velat? Då får det bli en lite smalare kvist med Träning ute på kanten. Och så vidare. Man kan även rita exempelvis moln ovanför, med sådant som i dagsläget inte finns i ens liv alls, men som man skulle önska gjorde det. Bara fantasin sätter gränser, som det brukar heta.

Sedan ritar man ett nytt träd som beskriver drömläget. Här får man vara lite trädgårdsmästare. Vilka grenar ska kapas bort helt, vilka ska göras mindre? Och vilka grenar vill man ska växa sig större och starkare till nästa år?

Rita ett livsträd för nuläge och drömläge - psykolog Lina Bodestad på Ett Gott Arbetsliv

Praktisk övning

Steg 1:

Ta ett papper och markera två halvor med ett streck i mitten. Skriv ”Nuläge” ovanför den ena halvan och ”Drömläge” ovanför den andra. Sedan är det bara att börja rita – två olika träd som representerar vad du har i ditt liv just nu och vad du önskar att du hade mer eller mindre av. Rötter och stam för det som är viktigast, olika tjocka grenar för det som har högre och lägre prioritet i nuläget och drömläget. Fyll på med moln, fåglar, sol – det är bara att lägga till lite vad som faller dig in.

Steg 2 (viktigt!):

Titta nu på de båda träden. På vilka sätt skiljer de sig åt? vad är det som har lagts till och dragits ifrån?

Steg 3:

Fundera ut 2-3 konkreta saker som du kan göra i början av 2017 för att komma närmare drömläget. Var så specifik som möjligt.

Drömmer du om att börja läsa spanska? Lägg till ”Kolla upp kvällskurser i spanska” eller möjligen ”Anmäl mig till spanskakurs” om du redan har ett förslag på lut sedan innan. Mer sugen på att variera vardagsmaten? Välj ett mål i stil med ”pröva tre nya maträtter innan februari är slut”. 

Steg 4:

Ta dig en god kopp te eller ett glas vin och klappa dig själv på axeln över en väl genomförd insats.

(PS. Märkte du även att du fick fram dina nyårslöften inför 2017, liksom av bara farten…?)

Jag önskar dig en riktigt god avslutning på det här året tillsammans med dem som betyder mest för dig – och att du får en riktigt god start på nästa år!

–Lina

 

 

Lina Bodestad
Följ mig