Skapa kontroll i kaoset

Att skala upp och växa snabbt innebär att kontinuerligt behöva omvärdera det mesta inom organisationen och sitt arbete. Det kräver mycket av dig och dina medarbetare, för att orka hålla fokus och fortsätta mot målet. Även om stegen dit behöver justeras längs vägen. För att skapa en mer hanterlig situation, kan du jobba med två metoder:

Horisontell och vertikal kontroll.

Det innebär att genom att skriva ner allt som är på gång just nu på t ex ”post it”-lappar. Varje ny uppgift eller projekt ska ha en egen lapp. När du skrivit ner alla tankar som dyker upp, skapa en överblick av helheten (horisontell kontroll) genom att se över vilka aktiviteter som är på gång just nu. Gå sedan vidare genom att studera varje enskild lapp innebär och vilka steg du behöver ta för att genomföra uppgiften (vertikal kontroll).

Inre och yttre effektivitet

Gå sedan tillbaka och titta över helheten, bestäm vilka arbetsuppgifter/projekt som bör prioriteras utifrån din nuvarande situation (yttre effektivitet). När du väl bestämt vad och i vilken ordning du ska utför dem, ta en sak i taget. Se till att du har tillräckligt med tid och fokus på varje uppgift för att få den rätt (inre effektivitet). Gå sedan vidare till nästa uppgift.

Nu har du en formel som hjälper dig att hålla fokus och garanterat frigör tid från onödigt arbete. Lycka till!

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)