Tre tips för en bra mentorsrelation

Om några veckor träffar jag blivande mentorer och adepter i det fantastiska mentorskapsprogrammet Makten över musiken. Min uppgift är bland annat att bidra med tips för att relationen mellan mentor och adept ska få en bra start och att ge råd om hur adepterna kan få mesta möjliga ut av sin mentor.

Här kommer tre av de tips som jag kommer att ta upp:

1. En bra överenskommelse

Prata om hur ni vill ha det och vad ni ska få ut av mentorskapet. Utgå inte från att ni har samma syn på vad era olika roller innebär, vem som ska ta kontakt med vem, hur ofta och vad ni ska prata om. Gå på djupet och kom överens om hur ni ska arbeta tillsammans.

2. Sätt tydliga, inspirerande och modiga mål

Att formulera vart man ska är halv jobbet. Ju tydligare det är för adepten vart hon vill nå, desto troligare är det att hon också kommer att nå dit. Här kan mentorn vara ett stort stöd genom att ställa frågor och be om förtydligande.

3. Hjälp till att tydliggöra frågor och funderingar

Om du som mentor får en fråga av adepten – börja med att utforska frågan innan du svarar. Gå inte direkt till ”lösning” utan stanna kvar i frågan en stund. Hur menar adepten? Varför är den här frågan viktig och exakt vad är det egentligen som adepten vill ha svar på? Använd gärna metaforer eller skalor för att skapa klarhet. ”Om du vill bli mer modig, hur modig tycker du att du är nu, på en skala? Hur modig skulle du vilja vara? Vad är skillnaden och vad skulle kunna vara ett första steg åt rätt håll?”

Mentorskap är fantastiskt. Och både mentorerna och adepterna inom Makten över musiken är fantastiskt inspirerande kvinnor. Jag ser fram emot att träffa dem!

Om du hade en mentor, vilken skillnad skulle det kunna göra? Vilken är den första frågan du skulle vilja utforska med din mentor?

 

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)