Vad är du för en företagare?

Vad är du för en företagare?

Tidningen entreprenör skriver på sin hemsida om sex olika arketyper man kan se bland entreprenörer. Kopplat till detta finns ett test för att få reda på vilken man har mest dragning åt. Typerna är resultatet av forskning som har bedrivits i USA och där har man identifierat fem av dem. Den sjätte kommer från en svensk entreprenörolog (Stefan Lindström). Utifrån kunskapen om de sex har han tillsammans med psykolog Hans Olle Frummerin tagit fram självvärderingstestet. Det är 21 frågor som går ganska snabbt att svara på.

Reflektion
Jag tycker att det är roligt med sådana här test eftersom de ger möjlighet till reflektion. Resultaten är ju inga ”sanningar”, utan människors personlighet varierar över tiden, t ex genom att man utvecklar nya sidor av sig själv. Men det roliga är att man kan få ett underlag för djupare tankar, och ihop med resultatet får du en beskrivning av just din arketyp. Inte minst för mig som egen företagare är det värdefullt att reflektera kring hur jag fungerar och vad som driver mig i företagandet.

Gör testet, vet jag, och berätta gärna vad du fick för resultat, och om det stämmer med vad du själv upplever! Är du den du vill vara?

Är du:
– professionell entreprenör (envis, bygger långsiktigt och stadigt)
– serieentreprenör (startar och bygger för att det ska vara hållbart, men går gärna vidare efter en tid)
– uppfinnarentreprenör (hittar på nya innovativa tjänster eller produkter, behöver ofta samarbetspartner som står för stadgan)
– livsstilsentreprenör (företaget är ett sätt att kunna leva gott)
– arbetsstilsentreprenör (njuter av arbetet mer än pengarna, är ofta specialist)
– eller möjligen uppstartarentreprenör (startar gärna nya innovativa projekt men riskerar tröttna snabbt)?

–> Direkt till testet

PS: det funkar självklart för dig som inte är entreprenör också.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
4 Kommentarer
  1. Lisbeth Rydén
    Lisbeth Rydén says:

    Hej Maria!

    Långsiktigt, envist och stabilt bygger jag upp en verksamhet och stannar där (säger testet). Låter som ganska bra egenskaper om man vill forska ;). Eller så kan jag se det som att det är det jag gör nu; bygger en stabil grund för att driva ett företag ’sen’. Då tänker jag långsiktigt och långsiktighet kräver en hel del envishet så även om jag inte är överdrivet förtjust i tester av olika slag får jag hoppas att de har rätt… då är jag en professionell entreprenör! (och kan förhoppningsvis försörja mig även långsiktigt :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was Twitted by arbetslivet […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Camilla Ländin, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Vad är du för en företagare? http://gottarbetsliv.se/2010/11/11/vad-ar-du-for-en-foretagare/ […]

Kommentering är stängd.