Vad är egentligen en coach?

I samband med ett uppdrag fick en av oss nyligen följande uppmaning från kunden: ”Jag vet ju att du jobbar med coaching, men du kanske skulle kunna låta bli att presentera dig som coach i mailet som går ut? Det kan uppfattas som ett lite luddigt begrepp för många.”

Coaching och coach är innebegrepp just nu. De verkar kunna betyda vad som helst och ofta förekommer någon form av prefix, vid en snabb sökning på google.se hittar vi bland annat ungdomscoacher, ikt-coacher (där ikt står för informations- och kommunikationsteknologi), mattecoacher och energicoacher (och då talar vi om energi i betydelsen elektricitet).

Idag är coach ingen skyddad titel, vem som helst kan med andra ord kalla sig coach. För oss som är utbildade och certifierade coacher innebär det en stor utmaning. Vi tillhör en ny yrkeskategori som strävar efter att enas kring en gemensam definition och att göra den känd. Vi vill naturligtvis att den som vänder sig till en coach ska veta vad som erbjuds, vad coaching innebär och vad man kan förvänta sig när man anlitar en coach.

Därför har vi båda valt att investera i en av de absolut bästa coachutbildningarna i världen.

The Coaches Training Insitute utbildar i Co-Active Coaching. Det är en omfattande utbildning som har förändrat våra liv och framför allt slipat våra färdigheter som coacher.

Här är ett citat från www.thecoaches.com som väl beskriver kärnan i metodiken:

CTI coaching holds that people are naturally creative, resourceful and whole – completely capable of finding their own answers to whatever challenges they face. The job of a Co-Active Coach® is to ask powerful questions, listen and empower to elicit the skills and creativity a client already possesses, rather than instruct or advise.

Vi är stolta när vi kallar oss coacher. För oss är det inte ett modeord utan vår yrkestitel.

Är du nyfiken på Co-Active Coaching eller på coaching i allmänhet? CTI Nordic som håller i kurserna i de nordiska länderna håller informationsmöten runt om i norden under september. Se deras hemsida för datum eller kontakta oss!

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
3 Kommentarer
  1. Lisa Moraeus
    Lisa Moraeus says:

    Sliter fortfarande med wordpress för att försöka rätta till bilden på oss. I verkligheten har vi alltså både huvuden och fötter. Ifall ni undrar. :)

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] är en förhållandevis ny företeelse i Sverige, åtminstone utanför idrottsrörelsen. Det har jag skrivit tidigare om här på bloggen. Bland certifierade coacher diskuteras just nu flitigt hur man kan sprida mer information om […]

  2. […] är en förhållandevis ny företeelse i Sverige, åtminstone utanför idrottsrörelsen. Det har jag skrivit tidigare om här på bloggen. Bland certifierade coacher diskuteras just nu flitigt hur man kan sprida mer information om […]

Kommentering är stängd.