Vad tränar du på?

När jag håller utbildningar för ledare börjar jag ibland med att alla får svara på frågan ”Vad tränar du på just nu?”. Det brukar bli många spännande svar och deltagarna inspireras av varandra. Någon svarar ”konflikthantering”, en annan berättar om en uppgift på jobbet som är särskilt lärorik och någon säger att han just nu tränar på att vara farfar.

Det blir en bra isbrytare, lockar till skratt och får deltagarna att fundera. Dessutom lär de känna varandra på ett nytt sätt. Men framför allt utmanar övningen till att se världen ur ett nytt perspektiv. Oavsett vilken situation du befinner dig i så finns det någonting att träna på, att lära sig och att upptäcka. På så sätt är (arbets)livet en ständig resa, en evolution om man så vill.

Om du just nu står inför utmaningar som är tuffare än vad du har ork eller lust med, eller krav som du inte har fått förutsättningarna att leva upp till, så kanske du tycker att frågan är provocerande och dum. Det förstår jag. Det handlar inte om positivt tänkande eller att skönmåla sin situation.

Jag har däremot upptäckt att perspektivet på riktigt kan hjälpa människor att växa i sin roll, att inte överväldigas av krav på prestation utan istället se utmaningarna på ett mer lekfullt sätt.

Utveckling är en naturlig drivkraft hos oss människor. Vi är gjorda för att växa, lära oss nytt och bli starkare och bättre med tiden. Vilka träningsmöjligheter har du i den situation du befinner dig i? Ger ditt arbete dig chansen att bli mästare på relationer, att utveckla din förmåga att nå ut med ett budskap eller att bli en vass skribent?

Hur tänker du ta vara på den chansen?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)