Välj din människosyn

Lisbeth Rydén skrev ett mycket klokt inlägg häromdagen om betydelsen av bemötande och hur bemötandet hänger ihop med vilken attityd eller utgångspunkt vi har.

Det får mig att tänka på ett av de mest centrala passen när jag utbildar ledare. Jag brukar prata om människosyn. Väljer vi att se människor som i grunden lata, i behov av kontroll och detaljstyrning för att göra sitt jobb? Eller har vi bestämt oss för att de flesta vill göra ett bra arbete, är kreativa och vuxna och kan lösa de situationer som dyker upp?

Precis som Lisbeth Rydén beskriver så är vår människosyn till stor del självuppfyllande. Om jag som ledare utgår från att jag behöver kontrollera dem jag leder och använda piska eller morot för att uppnå resultat så kommer människor efterhand att tappa sin egen motivation. Jag skriver mer om detta i min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation.

Anta att hypotesen stämmer, att vi människor har en tendens att leva upp till de attityder som andra har. Då spelar det ju roll vilken människosyn vi väljer. Men går det att välja?

Jag hävdar att det går. Du kan välja hur du vill se på människor omkring dig och det kommer att påverka dem, dig och er relation.

Här är en liten övning:

1. Fundera ett tag över hur du skulle vilja se på människor du möter. Pröva att formulera din egen människosyn. Du kan också helt enkelt låna från andra, till exempel från första artikeln i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

2. Var ärlig mot dig själv den närmaste veckan. I vilka situationer är det lätt att välja attityd? När är det svårare? Händer det att du till och med ser på människor med visst förakt eller motvilja? Var snäll mot dig själv. Notera dina känslor utan att döma dig själv för dem.

3. Välj att kliva tillbaka i din människosyn när du trillar ur. Tänk att det är som en lysknapp som du behöver trycka in så fort ljuset har slocknat igen.

4. Träna, träna, träna. Ha någon som du kan prata med om det som händer, kanske kan ni sporra varandra och träna ihop. Notera vad som händer med dig själv och dina relationer, såväl på jobbet som privat.

Missförstå mig inte. Du behöver inte tycka om alla människor och det är helt naturligt att bli besviken, arg eller ledsen. Det här handlar om någonting annat. Det handlar om att förvänta sig av människor att de kan och vill ta ansvar för sin utveckling och sin påverkan på omvärlden. Att de är precis lika komplexa, kompetenta och oförutsägbara som du själv.

Just det, en sak till. Din människosyn påverkar minst lika mycket hur du ser på dig själv. Men det är ett annat kapitel.

 

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
2 Kommentarer
  1. Helene Möllerström
    Helene Möllerström says:

    Tänkvärd läsning när jag står på perrongen och väntar på tåget, trött och sliten och längtar efter morgon dagens semester! Precis haft ett kämpig coaching där jag förtvivlat försökt att få individen att fokusera på sig själv och det han/hon själv kan påverka. Min filosofi är att bemöta andra som jag själv vill bli bemött och tro att alla vill ta eget ansvar, styra sina liv själv. Ibland är detta svårt när personer mött många hinder och lägger fokus på andra eller annat än sig själv. Ändå går det inte att arbeta som coach om inte grundsynen finns, den hoppas jag aldrig tappa även om orken tryter och semestern är efterlängtad. Nu kommer tåget, solen lyser, och jag har fått en stund att reflektera. Tack för inlägget!

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vem behöver du vara för att du ska nå ditt mål? Det kan verka vara en klurig fråga att besvara men nog så viktig. Och egentligen kanske inte så svår, bara lite annorlunda. Det handlar om att välja attityd, tankar och känslor. Du kan t ex välja att vara relationsskapande när du hälsar på släktingarna eller kan du välja att vara missnöjd och att göra det för du måste och för att det förväntas av dig. Olika attityder ger olika upplevelser. Och visst går det att välja. I grunden handlar det om människosyn och att vara klar över sina värderingar och vad som är viktigt för dig. (Läs mer om att välja människosyn här.) […]

Kommentering är stängd.